Zajęcia w laboratorium RZPWE w Opolu

Szczegóły

W dniu 11 marca 2020 r, grupa uczniów z II, III i IV klasy technikum żywienia wzięła udział w zajęciach  laboratoryjnych w laboratorium  gastronomicznym w Regionalnym Zespole Placówek Wsparcia Edukacji w Opolu.

Zajęcia prowadziła Pani Małgorzata Czekajło - specjalista analiz instrumentalnych, pracująca w dziale kontroli jakości opolskiej firmy Nutricia.

Uczniowie mieli okazję badać wybrane produkty spożywcze wykonując  następujące ćwiczenia:

  • Oznaczanie zawartości glutenu w mące
  • Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
  • Oznaczanie tłuszczu w orzeszkach ziemnych
  • Badanie kwasowości produktów spożywczych
  • Oznaczanie zawartości soli w wodzie za pomocą konduktometru

Ćwiczenia były poprzedzone prezentacją dotyczącą BHP w laboratorium oraz przedstawiającą rolę tłuszczu, skrobi, soli i witaminy C w żywności. Prezentacja obejmowała również zasady zdrowego żywienia. Podczas prezentacji uczniowie wykazali się bardzo dobrą wiedzą o żywności odpowiadając na zadawane pytania.

 W trakcie zajęć uczniowie otrzymali słodki poczęstunek i obiad.

Zajęcia były bardzo ciekawe i uczniowie wzbogacili swoją wiedzę o składzie żywności i roli jej składników.

Pani Małgorzacie Czekajło serdecznie dziękujemy za profesjonalne i ciekawe poprowadzenie zajęć

Grażyna Serafin

 

   
© ALLROUNDER