Obsługa konsumenta w hotelarstwie.

Szczegóły

Uczniowie technikum hotelarskiego muszą opanować podstawy obsługi konsumenta, które wykorzystają przy obsłudze gości w restauracji hotelowej. Rozkładanie obrusów i polerowanie zastawy stołowej należą do podstawowych obowiązków kelnera. Uczniowie klasy III TH ćwiczyli swoje umiejętności praktyczne w kawiarence, co widać na załączonych obrazkach. Poniżej przedstawiam kolejne czynności wykonywane przy rozkładaniu obrusów i polerowaniu zastawy – źródło: R. Jargoń „Obsługa konsumenta” cz. 1.

Czynności przy polerowaniu talerzy:

  • Uchwycenie ścierki w lewą rękę, tak aby większa jej część zwisała
  • Ujęcie talerza lewą ręką przez ścierkę
  • Zgniecenie zwisającej części ścierki prawą ręką
  • Polerowanie ruchem półkolistym środkowej części talerza aż zacznie błyszczeć
  • Uchwycenie przez ścierkę  przeciwległego brzegu talerza
  • Przesuwanie talerza w obu rękach w prawą stronę, polerując jednocześnie jego górny i dolny brzeg.

Polerowanie naczyń szklanych zależy od ich kształtu i wielkości. Polerowanie kieliszków do wina wykonuje się następująco:

  • Kieliszek ujmuje się przez ścierkę za podstawkę lewą ręką, by spód podstawki znajdował się na środku dłoni silnie ujęty zgiętymi palcami lewej ręki
  • Z pozostałej części ściereczki formuje się prawą ręką kulę, którą wpycha się kciukiem do środka kieliszka, a pozostałymi palcami przytrzymuje się przez ścierkę kieliszek od zewnętrznej strony
  • Powierzchnię zewnętrzną i wewnętrzną poleruje się przez obracanie kieliszka najpierw ruchem od siebie, a następnie ku sobie
  • Aby uzyskać połysk podstawki, którą trzyma się palcami lewej ręki, należy rozluźnić nieco palce tak, by kieliszek swobodnie obracał się w dłoni.

Polerowanie sztućców odbywa się następująco:

  • Sztućce chwyta się przez ścierkę lewą ręką za trzonki
  • Prawa ręką chwyta się zwisający drugi koniec ścierki i wysuwając kciukiem lewej ręki pojedyncze sztuki pociera mocno powierzchnię końcem ścierki z prawej ręki, wzdłuż całego sztućca.

Rozkładanie obrusów:

  • Obrus kładzie się na stole po lewej stronie, tak aby główne zgięcie obrusa było skierowane w prawą stronę ku połowie stołu
  • Obrus kładzie się od strony lewej tak, aby po rozpostarciu go zwis był po obu stronach jednakowy
  • Środkową część obrusa ujmuje się kciukiem i palcem wskazującym , kładąc trzy pozostałe palce na górnej jego części; chwyt ten wykonuje się obiema rękami na szerokość stołu
  • Tak uchwycony obrus podnosi się lekko ponad stół, przesuwając go na przeciwległą stronę stołu, nie zmieniając jeszcze układu palców; fałda środkowa powinna przebiegać pośrodku stołu
  • Następnie podnosi się trzy palce leżące na górnej części obrusa i obrus podnosi się nieco do góry -przyciągając go do siebie rozkłada na stole.

 

Opracowała: Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER