smażone ciasta na Tłusty Czwartek

Szczegóły

Klasa II Ż stanęła na wysokości zadania i przygotowała tradycyjne sŁodkości na Tłusty Czwartek.

ZAPRASZAMY DO ROBIENIA WYPIEKÓW W SWOJEJ KUCHNI.

Oponki serowe

Sera półtłusty

Mąka pszenna

Cukier

Cukier waniliowy

Żółtka

Soda oczyszczona

Ocet

Śmietana 18%

Olej rzepakowy

Mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)

Cukier puder do posypania

 

500 g

500 g

100 g

2 łyżeczki

4 szt.

11/2 łyżeczki

1 łyżka

250 g

1 l

Ser przecisnąć przez praskę.

Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.

Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.

Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.

Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

 

 

Faworki

Mąka pszenna

Żółtka

Ocet 6%

Cukier

Sól

Śmietana 18%

Olej

Cukier puder

2 szkl.

4 szt.

1 łyżka

½ łyżeczki

½ łyżeczki

5 łyżek

1 l

X

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).

Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

 

Pączki z serka homogenizowanego

Serek homogenizowany waniliowy

Mąka pszenna

Jaja

Cukier waniliowy

Proszek do pieczenia

Olej

Cukier puder

500 g

 

2,5 szkl.

5 szt.

1 szt.

2 łyżeczki

1 l

X

Miksujemy: jaja z cukrem; dodajemy serek; miksujemy; stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem; ciasto ma być gęste. Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni; nakładamy za pomocą 2 małych łyżeczek; smażymy do zrumienienia, odsączamy, posypujemy cukrem  pudrem.

 

   
© ALLROUNDER