Czy warto jeść drób?

Szczegóły

Jako ze drób dostarcza wysokiej jakości białka, o jego spożywaniu nie mogą zapomnieć osoby aktywne fizycznie oraz dzieci. Tym ostatnim najlepiej jest podawać mięso z indyka - nie uczula, jest lekkostrawne, jego białko najlepiej się przyswaja. Mięso drobiowe jest również idealnym składnikiem diet odchudzających - ma mało kalorii (jest bowiem chude - 100 gramów piersi z kurczaka bez skóry ma jedynie około 1-1,5 grama tłuszcz), ale dużo białka, więc powoduje uczucie sytości i przyspiesza metabolizm. Zapobiega również utracie mięśni, z czym często maja problem osoby drastycznie ograniczające ilość spożywanych dziennie kalorii.

Drób jest źródłem:
- pełnowartościowego białka
- witaminy A, B1, B2, B5, PP, B6, B12 (której nie ma w produktach roślinnych!)
- nienasyconych kwasów tłuszczowych
- cynku
- fosforu
- żelaza
- magnezu
- selenu
- potasu
- siarki
Dzięki zawartości wyżej wymienionych składników drób ma właściwości:
- antyoksydacyjne
- regulujące poziom cukru we krwi
- poprawiające stan i wygląd skóry, włosów i paznokci
- wspomagające wzrok
- usuwające nadmiar wody z organizmu
- regulujące poziom stresu
- wzmacniające serce
- wzmacniające zęby i kości

(źródło: http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,czy-warto-jesc-drob.html)

 

Drób można przyrządzać na różne sposoby. Klasa II Ż na zajęciach wykonała kilka potraw z drobiu. Zachęcamy do wykorzystania przepisów w swojej kuchni.

 

Na 5 porcji                                                                        Potrawka z kurczaka

Mięso z kurczaka b/k

Marchew

Pietruszka

Seler

Cebula

Mąka pszenna

Mleko 1,5%

Olej

Sól, vegeta, pieprz

 

700 g

100 g

50 g

50 g

50 g

20 g

150 ml

20 g

x

Mięso i warzywa poddać obróbce wstępnej. Mięso zalać małą ilością gorącej wody i ugotować, pod koniec dodać warzywa w całości. Odcedzić; włoszczyznę pokroić w paski, mięso w kostkę. Sporządzić zasmażkę I stopnia z mąki i oleju; dodać mleko, dodać do wywaru (ok. ½ szklanki); zagotować; dodać mięso z warzywami, doprawić; wyporcjować. Podawać z kopytkami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 5 porcji                                                                        Knedle z mięsem z kurczaka

Ziemniaki

Mąka pszenna

Mąka ziemniaczana

Jajo

Olej

 

Mięso drobiowe mielone

Cebula

Czosnek

Olej

Sól, vegeta, pieprz

 

1kg

225 g

2 łyżki

1 szt.

10 g

 

0,4-0,5 kg

100 g

2 ząbki

50 g

X

Ziemniaki poddać obróbce wstępnej, ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Sporządzić ciasto ziemniaczane dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną, olej oraz jajo. Z powstałego ciasta formować ruloniki, ciąć w równe części; rozwałkować i nakładać nadzienie; zlepiać i nadać kształt kulisty. Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, zahartować, odcedzić, wyporcjować.

 

Cebulę i czosnek poddać obróbce wstępnej; cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę; zeszklić na oleju, dodać mięso i smażyć aż mięso będzie miękkie; doprawić;  wystudzić nadzienie.

 

Na 5 porcji                                                                        Kopytka

Ziemniaki

Mąka pszenna

Mąka ziemniaczana

Jajko

Masło

Sól

 

1, 2kg

1 szkl.

1 łyżka

1 szt.

1 łyżeczka

X

Ziemniaki poddać obróbce wstępnej, ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Sporządzić ciasto ziemniaczane dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną, masło oraz jajo. Z powstałego ciasta formować ruloniki, podsypać  je delikatnie mąką i wycinać pod skosem kopytka.

Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, zahartować, odcedzić, wyporcjować.

 

Na 5 porcji                                                                        Kisiel owocowy

Kompot owocowy

Mąka ziemniaczana

Cukier

1 słoik 0,9

2 łyżki

X

Kompot z owocami  przetrzeć, uzupełnić wodą do ok 1,2 l. ¾ przecieru zagotować; do ¼ dodać mąkę ziemniaczaną i zawiesinę dodać do gotującego przecieru; zagotować,  dosłodzić, wyporcjować, wystudzić.

Na 10 porcji                                                                                  Udka z kurczaka w sezamie

Udka

Miód

Masło

Sezam

Vegeta, papryka słodka

10 szt

150 g

200 g

100 g

x

Udka poddać obróbce wstępnej. Miód, masło i przyprawy rozpuścić. Udka zanurzyć w sosie na ok. 0,5 godz. ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, posypać sezamem i piec na złoty

Kolor. Podawać z ryżem

Na 10 porcji                                                                                  Ryż z kurkumą

Ryż

Olej

Kostka rosołowa

Sól, kurkuma

 

500g

100g

2 szt.

x

Ryż przebrać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić ryż. Podlać bulionem z kostki (ok. 0,5l) i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić, wyporcjować.

Na 10 porcji                                                                                  Surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska

Szczypiorek

Papryka czerwona

Kukurydza

Sól, pieprz, cukier puder, kwasek cytrynowy, olej

1 kg

1 pęczek

1 szt.

1 puszka

X

Kapustę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Paprykę poddać obróbce wstępnej, pokroić w kostkę; kukurydzę odsączyć. Składniki wymieszać z olejem, doprawić, wyporcjować.

                

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO !

Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER