Wartościowe dania mięsne.

Szczegóły

Mięso i podroby są cennym źródłem pełnowartościowego białka. Z tych surowców można wykonać bardzo wiele potraw. Klasa II Ż na swoich zajęciach wykonała parę ciekawych dań, wzbogaconych w prosty deser, które warto wykorzystać w swojej kuchni.

 

Normatyw na 10 porcji                                           Rosół z makaronem

Antrykot wołowy

Marchew

Seler

Pietruszka

Cebula

Makaron nitki

Sól, pieprz, vegeta, natka pietruszki, kostki rosołowe

 

Ok. 1 kg

200 g

100 g

100 g

100 g

250 g

X

Mięso poddać obróbce wstępnej; gotować na wolnym ogniu ok. 2,5 h  od zimnej wody(ok. 3 l wody). Przyrumienić cebulę na patelni; warzywa poddać obróbce wstępnej, pokroić; dodać do rosołu; gotować do miękkości; przyprawić, przecedzić. Podawać z makaronem  nitki (ugotować wg przepisu na opakowaniu), posypać natką pietruszki. Można dodać pokrojone w kostkę warzywa.

Ziemniaki puree i sztuka mięsa w sosie chrzanowym

Mięso z rosołu

Rosół

Chrzan

Masło

Mąka

Żółtka

Mleko 1,5%

Sól, pieprz, cukier

 

Ziemniaki

Mleko 1,5%

Masło

Sól, natka pietruszki

Ok. 800 g

300 ml

70 g

50 g

2 łyżki

2 szt.

100 ml

X

 

3kg

200 ml

50 g

Ugotowane mięso pokroić na porcje.

Z masła i mąki sporządzić podprawę zacieraną, dodać do rosołu i zgotować. Dodać mleko; ostudzić do ok. 70 st. ; zagęścić żółtkami; doprawić; podawać z mięsem.

Ziemniaki poddać obróbce wstępnej; ugotować,  rozdrobnić, dodać mleko i masło. Wyporcjować, posypać natką pietruszki.

Surówka z kwaszonej kapusty

Kapusta kwaszona

Marchew

Cebula

Olej

Sól, pieprz, cukier puder, natka pietruszki

500 g

100 g

100 g

50 g

X

Kapustę pokroić; marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce; cebulę pokroić w drobną kostkę.  Wymieszać składniki z olejem, doprawić; wyporcjować, udekorować.

Wątróbka wieprzowa z jabłkami

Wątróbka wp.

Cebula

Jabłka

Olej

Mąka pszenna

Sól, pieprz, vegeta

700 g

200 g

200 g

100 g

200 g

 

Wątróbkę oczyścić, pokroić, namoczyć; obtoczyć w mące . Cebulę i jabłka poddać obróbce wstępnej; cebulę pokroić w półkrążki, jabłka w ósemki. Cebulę usmażyć, dodać wątróbkę obtoczoną w mące i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać jabłka; doprawić, wyporcjować; podawać z ziemniakami puree.

    

Racuchy z jabłkami

Mąka  

Mleko 1,5 %

Jabłka

Jaja

Olej

Cukier puder

 

300 g

Ok. 150 g

1 kg

 2szt.

100 g

X

Jaja umyć, sparzyć; mąkę przesiać. Sporządzić gęste ciasto, dodać  oczyszczone i pokrojone jabłka; smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.

  

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER