Pożywne zupy i dania węglowodanowe na chłodne dni.

Szczegóły

Zupy są bardzo wartościowymi i smacznymi potrawami. Możemy nasze posiłki uzupełnić w smaczne wyroby mączne - różne rodzaje klusek, podawane ze smacznymi sosami. Klasa II Ż na swoich zajęciach wykonała parę ciekawych potraw, które warto wykorzystać w swojej kuchni.

Normatyw surowcowy na 10 porcji

 

                                              Sposób wykonania

Barszcz ukraiński

Woda

Porcja rosołowa

Seler

Marchew

Pietruszka

Por

Kostka rosołowa, sól, pieprz

 

Marchew

Por

Seler

Kapusta biała

Buraki ćwikłowe

Fasolka perłowa

Ziemniaki

Mąka pszenna

Konc. pomidorowy

Śmietana 18%

Przyprawy: pieprz ziarnisty, kwasek cytrynowy, ziele ang., liść laurowy, cukier,

kostki rosołowe, vegeta

Koperek

4 l

Ok.500 g

100 g

150 g

100 g

100g

X

 

 

300g

100g

150g

500g

400g

1 puszka

400g

20g

80g

300g

X

 

 

 

 

X

Mięso i warzywa poddać obróbce wstępnej. Warzywa pokroić na duże kawałki.

Mięso gotować od ciepłej wody; gotować warzywa w wywarze po ok. 20min. Doprawić, odcedzić.

 

 

 

 

 

 

Buraki umyć, wyszorować, ugotować w skórce; obrać, pokroić w cienkie paski,

Warzywa i ziemniaki  poddać obróbce wstępnej, rozdrobnić w grube kawałki ( ziemniaki w kostkę, kapustę poszatkować), gotować w wywarze wg kolejności z przyprawami. Wyjąć ugotowane warzywa i pokroić,  razem z warzywami z wywaru,  w cienkie paski. Dodać buraki, zagęścić zupę zawiesiną z mąki , śmietany i koncentratem pomidorowym. Wyporcjować, posypać koperkiem.

 

Zupa pomidorowa czysta z kostką z kaszy manny

Woda

Seler

Marchew

Pietruszka

Por

Konc. pomidorowy

Masło

Kostka rosołowa, sól, pieprz

 

Kasza manna

Woda

Masło

Sól , zielenina

 

 l

100 g

150 g

100 g

100g

250g

50g

X

 

 

300g

1 l

20g

X

Warzywa poddać obróbce wstępnej, pokroić w duże kawałki i ugotować wywar; odcedzić.

Koncentrat pomidorowy podsmażyć na maśle i dodać do wywaru, doprawić.

 

        

 Zagotować wodę z masłem i solą. Wsypać kaszę i gotować powoli ok. 15 min. Odstawić

W ciepłe miejsce na ok. 30 min. Kaszę wyłożyć na płaski talerz, rozprowadzić na grubość ok. 1 cm.

Wystudzoną kaszę pokroić w kostkę; podawać z zupą pomidorową czystą. Udekorować.

Mleczko waniliowe

Mleko 1,5%

Jaja

Cukier

Cukier waniliowy

1050ml

6szt.

180g

7 g

Jaja umyć, sparzyć; wymieszać z mlekiem i cukrem; wlać do filiżanek. Wstawić do łaźni wodnej i gotować pod przykryciem ok. 40 min. Ścięte mleczko wystudzić; podawać na deser.

(zamiast łaźni wodnej można gotować mleczko w brytfannie z wodą w piekarniku; temp. ok. 90 st.)

 

 

 

Normatyw surowcowy na 10 porcji

                                              Sposób wykonania

Zupa kalafiorowa kremowa

Woda

Seler

Marchew

Pietruszka

Por

Kostka rosołowa, sól, pieprz

 

Kalafior mrożony

Cebula

 Olej

  Mąka pszenna

Masło

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Śmietana 30%

Mleko

Nnatka pietruszki

 

2 l

     100 g

150 g

100 g

100g

X

 

 

450g

1szt.

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

X

 

200g

250g

X

 

 

 

 

 

Warzywa poddać obróbce wstępnej. Warzywa pokroić na duże kawałki i ugotować wywar.

Doprawić, odcedzić.

 

 

 

 

 

 

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na wywarze.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na łyżce oleju.

Kalafior odcedzić. (Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać!)

W garnku roztopić masło. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Szybko mieszając, wlać mleko, 250ml wywaru i cebulę. Całość zagotować.

Dodać kalafior, odkładając na bok parę różyczek do dekoracji.

Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

(Jeśli krem byłby za gęsty, dodać jeszcze trochę wywaru).

Zupę rozlać do talerzy. Udekorować różyczkami kalafiora i natką pietruszki. Podawać z grzankami.

 

 

 

Kluski kładzione z sosem pieczarkowym

Mąka pszenna

Jaja

Woda

Sól

 

Pieczarki

Olej

Mąka pszenna

Śmietana 18%

Przyprawy;

 

450g

2szt.

200ml

 

 

300g

3 łyżki

1 łyżka

200g

 

Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić gęste ciasto. Kluski formować za pomocą 2 łyżek, gotować od wrzącej osolonej wody. Odcedzić i podawać z sosem pieczarkowym.

 

 

 

Pieczarki poddać obróbce wstępnej, pokroić w paski i podsmażyć na oleju. Zagęścić zawiesiną

z mąki i śmietany, zagotować, doprawić. Podawać z kluskami.

Kluski półfrancuskie z sosem koperkowym

 Mąka krupczatka

Jaja

Masło

Woda

Sól

 

Wywar jarski

Koperek

Śmietanka 10%

Mąka pszenna

Olej

Woda

Sól, pieprz, vegeta,

kostki rosołowe

 

 

300g

2 szt.

60g

Ok. 200ml

 

 

1,5l

2szt.

200 g

5 łyżek

3 łyżki

6 szkl.

X

4szt.

 

 

Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Masło utrzeć, dodać jaja. Utrzeć na jednolitą masę, dodać

mąkę i wodę; sporządzić jednolite ciasto. Kluski formować za pomocą 2 łyżek, gotować od wrzącej osolonej wody. Odcedzić i podawać z sosem koperkowym.

 

 

 

Sporządzić 1,5 l wywaru z kostki rosołowej.

Koperek umyć, oczyścić; łodygi dodać do wywaru i ugotować; resztę posiekać. Mąkę rozetrzeć z olejem, rozprowadzić śmietanką i częścią wywaru, zagotować z wywarem i dodać posiekany

 koperek.; podawać z kluskami.

Surówka z marchwi i rzepy

Marchew

Rzepa

Jabłko

Cytryna

Kefir

Sól, pieprz, cukier puder

Natka pietruszki

300g

200g

100g

1/2szt.

50g

X

X

Warzywa i jabłka poddać obróbce wstępnej; warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej; jabłka pokroić

w kostkę. Połączyć z kefirem i przyprawami; wyporcjować, udekorować.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO!


Grażyna Serafin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER