Wariacje na temat gołąbków.

Szczegóły

Gołąbki tradycyjne (na 10 porcji)

Ryż

Kapusta biała lub włoska

Mięso mielone

Cebula

Olej

Kostka rosołowa

Sól, pieprz, vegeta

 

400 g

1,5 kg

 600 g

200 g

100 g

2 szt.

X

 

Ryż przebieramy, płuczemy; gotujemy od wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju (800 ml wody) aż wchłonie wodę, dogrzewamy w piekarniku. Cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Sporządzić farsz z mięsa, cebuli, ryżu; doprawić.

Kapustę umyć, usunąć części zbędne, zaparzyć; zdjąć liście. Formować gołąbki; układać w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem z kostki rosołowej i dusić w piekarniku do miękkości. Można podawać z sosem pomidorowym.

Gołąbki  dietetyczne (na 10 porcji)

Kasza gryczana

Kapusta biała lub włoska

Pierś z kurczaka

Pieczarki

Cebula

Olej

Kostka rosołowa

Sól, pieprz, vegeta

 

 

400 g

1,5 kg

 500 g

500 g

100 g

100g

2 szt.

X

 

 

 

 

Kaszę przebrać, opłukać; ugotować na sypko z dodatkiem oleju (1 obj. kaszy: 2 objętości wody).

Mięso poddać obróbce wstępnej, pokroić w  drobną kostkę,

Cebulę i pieczarki poddać obróbce wstępnej; cebulę pokroić w kostkę; pieczarki pokroić w plastry. Usmażyć na patelni cebulę z pieczarkami; dodać mięso; podsmażyć

Sporządzić farsz z mięsa, cebuli, kaszy, pieczarek; doprawić.

Kapustę umyć, usunąć części zbędne, zaparzyć; zdjąć liście. Formować gołąbki; układać w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem z kostki rosołowej i dusić w piekarniku do miękkości. Można podawać z sosem grzybowym.

                                                       

 

Gołąbki bez zawijania (na 10 porcji)

Ryż

Mięso mielone

Kapusta biała lub pekińska

Cebula

Jajo

Sól, pieprz

Olej

Sos

Przecier pomidorowy

Śmietanka 30%

Mąka pszenna

Sól, pieprz, cukier

 

400 g

600 g

400 g

 100 g

2 szt

X

X

 

1 l

150 g

30g

        X

 

Ryż przebieramy, płuczemy; gotujemy od wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju (800 ml wody) aż wchłonie wodę, dogrzewamy w piekarniku.

Kapustę poddajemy obróbce wstępnej, szatkujemy. cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy; jajo myjemy, sparzamy.

Wszystkie składniki gołąbków łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy gołąbki (na kształt kotletów mielonych) i obsmażamy na wolnym ogniu z obu stron przez około 5 minut. 

 

 

Zalewamy gołąbki przecierem i dusimy do miękkości. Wyjmujemy gołąbki i zagęszczamy sos zawiesiną z mąki i śmietanki.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

                                                                                                                                                       Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER