Kasze raz jeszcze

Szczegóły

Klasa IIŻ tak bardzo polubiła kasze, że wykonała następne, ciekawe danie obiadowe wraz z deserem. Może ten przepis wypróbujecie w swojej kuchni?

Bulion z kluseczkami z kaszy manny

Bulion

Porcja rosołowa

Marchew

Pietruszka

Seler

Por

Żółtko

Kostka rosołowa

Zielenina

Sól, pieprz, vegeta

Kluseczki

Kasza manna

Jajo

Masło

Mąka pszenna

Sól

 

ok.700g

150g

100g

50g

50g

4 szt.

3 szt

X

X

 

100g

4szt.

2 łyżki

2 łyżki

x

Mięso poddać obróbce wstępnej i gotować od zimnej wody.

Warzywa poddać obróbce wstępnej, pokroić, dodać do gotującego się wywaru, gotować. Doprawić; odcedzić gdy mięso i warzywa będą miękkie. Jaja umyć, wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z małą ilością ciepłego wywaru (wywar należy najpierw ostudzić do ok. 70 st. C); dodać do bulionu. Ugotowane mięso i warzywa pokroić i dodać do bulionu. Podawać z kluseczkami z kaszy manny.

 

 

 

Jaja umyć, wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z żółtkami; dodać ubitą pianę z białek, mąkę i kaszę mannę. Lekko wymieszać. Gotować od wrzącej, osolonej wody kładąc łyżeczką metalową na gotującą się wodę; odcedzić. Podawać z bulionem.

 

Kotlety z ryżu i sera twarogowego z sosem pomidorowym

Kotlety

Ryż

Mleko

Woda

Ser biały półtłusty

Jajo

Olej

Bułka tarta

Sól, pieprz

Olej do smażenia

Zielenina

Sos

Pomidory w puszce/przecier pom.

Jabłka

Mąka pszenna

Mleko

Śmietana 18%

Sól, cukier puder

 

  600g

600ml

600ml

500 g

2szt.

2 łyżki

100g

X

100g

X

 

   1 szt

 

3 szt.

3 łyżki

½ szkl.

200g

X

 

 

 

 

 

Ryż przebrać, opłukać; ugotować na sypko z dodatkiem oleju (1 obj. ryżu: 2 objętości wody z mlekiem). Dogrzać w nagrzanym piekarniku; przestudzić.

Jaja umyć, wyparzyć . Ser przecisnąć  przez praskę, połączyć z ryżem, jajem i posiekaną zieleniną; doprawić. Formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej; smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym.

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć części zbędne, pokroić.  Pomidory ugotować z jabłkami; przetrzeć przez sito. Z mąki i mleka sporządzić zawiesinę, zagęścić sos, zagotować. Śmietanę zahartować, dodać do sosu, doprawić.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka z buraczków

Buraki

Cebula

Olej

Przyprawy: cukier puder, kwasek cytrynowy, pieprz, sól

1kg

300g

100g

Buraki wyszorować i ugotować do miękkości. Obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.

Cebulę poddać obróbce wstępnej, posolić, aby zmiękła, dodać do buraków.

Dodać olej i przyprawy, wyporcjować.

Mus z kaszy manny z jabłkami

Kasza manna

Mleko

Sól

Cukier

Białko

Jabłka

Cukier waniliowy, cynamon

2 szkl.

1 l

X

1 szkl.

4 szt.

1 kg

1 szt.

Kaszę ugotować we wrzącym mleku w łaźni wodnej z częścią cukru, wystudzić.  Jabłka poddać obróbce wstępnej, pokroić, rozgotować w małej ilości wody; przetrzeć; wystudzić. Białka ubić z cukrem; dodać do kaszy; ubić; wymieszać z marmoladą z jabłek; doprawić; wyporcjować.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

                                                                                                          Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER