Warto wprowadzić kasze do swojej kuchni.

Szczegóły

                Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które są potrzebne do pracy wszystkich komórek organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne, ale, co ważne, nie tuczą, dlatego są zalecane osobom będącym na diecie. Kasze zawierają cenny błonnik, który reguluje pracę jelit. Są źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Kasze dostarczają głównie potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Zawierają w sobie białko, które należy spożywać z produktami pochodzenia zwierzęcego, na przykład z mlekiem.

(żródło: https://portal.abczdrowie.pl/kasza-wartosci-odzywcze)

Różne odmiany kaszy można podawać na wiele sposobów i klasa IIŻ udowodniła to na swoich zajęciach – zapraszamy do wypróbowania przepisów w swojej kuchni.

 

Przepisy na 10 porcji.

Ryż z jabłkami

Ryż

Woda

Mleko1,5%

Cukier

Masło

Cynamon

Cukier waniliowy

Jabłka

Śmietana 18%

 

1,5 szkl.

1 szkl.

2 szkl.

100 g

50g

X

1 szt.

1 kg

200 g

 

Ryż przebieramy, płuczemy. Mleko gotujemy z wodą; kiedy się zagotuje wsypujemy ryż, mieszając często gotujemy do momentu kiedy ryż zmięknie. Kiedy ryż będzie już miękki  dodajemy 3 łyżeczki masła oraz  cukier i torebkę cukru waniliowego; mieszamy. Jabłka poddajemy obróbce wstępnej; ścieramy na tarce jarzynowej; mieszamy z cynamonem. Do wysmarowanego masłem naczynia  lub tortownicy kładziemy  pierwszą warstwę ryżu i rozkładamy go na całej powierzchni, na ryż kładziemy jabłka, następnie drugą warstwę ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Na wierzch kładziemy 3 łyżeczki masła. Przykrywamy naczynie pokrywą. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego  do temperatury 180 C na  40 min. Porcjujemy; polewamy kwaśną śmietaną.

 

                                                 

Kasza jęczmienna z gulaszem i ogórkami kwaszonymi

Kasza jęczmienna drobna

Masło

Sól

Mięso wieprzowe

Cebula

Olej

Mąka

Przyprawy (pieprz, vegeta, zioła prowansalskie, ziele ang., liść laurowy)

Natka pietruszki

Ogórki kwaszone

300 g

     20g

X

0,5 kg

300 g

50 g

50 g

X

 

        X

   700g

 

Kaszę przebrać, opłukać; ugotować na sypko (1 obj. kaszy: 2 objętości wody); posolić, dodać masło.

Mięso poddać obróbce wstępnej, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju; podlać wodą i dusić do miękkości. Cebulę poddać obróbce wstępnej, posiekać, zeszklić, dodać do mięsa. Z mąki i oleju sporządzić zasmażkę II stopnia, rozprowadzić wodą, dodać do mięsa, zagotować, przyprawić. Kaszę i gulasz wyporcjować; udekorować. Podawać z kwaszonymi ogórkami.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!


Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER