Naleśniki z różnym nadzieniem.

Szczegóły

   Klasa II Ż wykonała na zajęciach praktycznych naleśniki na słodko i na słono. Wspaniała propozycja na obiad. Zachęcamy do wypróbowania przepisów w swojej kuchni.

Naleśniki z serem i sosem gruszkowym

Mąka pszenna

Jaja

Mleko

Woda gazowana

Olej

Sól

 

Ser biały półtłusty

Cukier puder

Śmietana 18%

Cukier waniliowy

 

Gruszki

Cukier

 

11/2szkl.

1 szt.

1szkl.

1 szkl.

30 g

X

 

500 g

100 g

200 g

1 op.

 

500 g

200 g

Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić ciasto naleśnikowe z mąki, jaj, mleka i wody; dodać szczyptę soli. Smażyć na oleju cienkie naleśniki.

 

Ser przecisnąć przez praskę.  Utrzeć ser z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną.

 

Gruszki umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Podsmażyć gruszki z cukrem i zmiksować.

 

Formować naleśniki: posmarować serem, zwinąć w rulon otwarty. Polać sosem gruszkowym, wyporcjować, udekorować.


Naleśniki z warzywami

Mąka pszenna

Jaja

Mleko

Kefir

Olej

Sól

 

Cukinia

Marchewka

Cebula

Seler

Olej

Konc. pomidorowy

Przyprawy, pieprz, sól, majeranek, vegeta

 

11/2szkl.

2szt.

1 szkl.

1 szkl.

30g

X

 

700g

300g

100g

200g

50g

50g

  1. 1.      Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić ciasto naleśnikowe z mąki, jaj, mleka i kefiru; dodać szczyptę soli. Następnie odstawić na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia).

Warzywa poddać obróbce wstępnej; cukinię pokroić w półkrążki; seler i marchew zetrzeć na tarce jarzynowej; cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać marchew, seler; na końcu cukinię. Smażyć do miękkości; doprawić.

Napełniać farszem naleśniki, składać w rulon zamknięty; udekorować, wyporcjować.

 

Naleśniki z jabłkami.

Mąka pszenna

Jaja

Mleko

Woda gazowana

Olej

Sól

 

Jabłka

Cukier

Rodzynki

 

 

 

11/2szkl.

1 szt.

1szkl.

1 szkl.

30 g

X

 

1000g

100g

100g

 

 

Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić ciasto naleśnikowe z mąki, jaj, mleka i wody; dodać szczyptę soli. Smażyć na oleju cienkie naleśniki.

 

Jabłka  umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć jabłka z cukrem.

 

Formować naleśniki: posmarować jabłkami, złożyć w „chusteczkę”. Wyporcjować, udekorować.


 

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO               Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER