Jajka inaczej.

Szczegóły

Klasa II Ż wykonała na zajęciach praktycznych jajka poszetowe. Trudno wykonać takie danie, dlatego uczniowie z zapałem uczyli się techniki wykonania potrawy. Efekty były niezłe  jak na pierwszy raz, ale technika czyni mistrza. Następnym razem będzie lepiej. Jajka mają wiele wartości odżywczych i są  dobrą alternatywą dla mięsa.  Zachęcamy do wypróbowania przepisu w swojej kuchni.

 

Jaja poszetowe z  ziemniakami puree i surówką z kapusty pekińskiej (na 10 porcji)

Jaja

woda

Ocet

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziemniaki

Masło

Mleko

Koperek

Sól

 

 

 

 

 

 

 

Kapusta pekińska

Kukurydza

Szczypior

Papryka konserwowa

Olej

Sól, cukier puder, pieprz, kwasek cytrynowy

 

 

20 szt

2 l

X

 

 

2 kg

100 g

200 ml

X

X

 

1000 g

1 puszka

1 pęczek

1 słoik

50g

x

 

 

 

 

 

Jaja umyć, sparzyć. Zagotować wodę z octem w płaskim garnku. Jaja wybijać pojedynczo na płaski talerzyk, delikatnie przekładać do wrzącej wody; chwilę pogotować (białko powinno być ścięta, a żółtko półpłynne). Wyjmować łyżką cedzakową. Można podawać z dipem czosnkowym.

 

 

       

 

Ziemniaki  poddać obróbce wstępnej; ugotować od wrzącej, osolonej wody, odcedzić, odparować; przecisnąć przez praskę; utrzeć z gorącym mlekiem i masłem; wyporcjować posypać posiekaną natką pietruszki.

 

 

 

 

Kapustę i szczypiorek poddać obróbce wstępnej; rozdrobnić. Kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać składniki z olejem, doprawić, wyporcjować, udekorować.

 

 

 

                                            ŻYCZYMY SMACZNEGO                                                  Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER