Jajka to samo zdrowie.

Szczegóły

Klasa II Ż wykonała na zajęciach praktycznych danie jarskie – kotlety z jaj.   Jaja są smaczne i pożywne.     Białko jaja to w większości (prawie 90%) woda, reszta to głównie białko (aminokwasy), choć warto podkreślić, że to tylko nieco ponad połowa wszystkich aminokwasów jajka. Żółtko zawiera zdecydowaną większość składników odżywczych, w tym cały tłuszcz. Przez to witaminy rozpuszczalne w tłuszczu (A, D, E i K) są obecne tylko w żółtku.

Zachęcamy do wypróbowania przepisów swojej kuchni.

Kotlety z jaj z zasmażanymi ziemniakami

Jaja

Bułka czerstwa duża

Mleko

Cebula

Bułka tarta

Olej, sól, pieprz

 

Ziemniaki

Sól, przyprawa do ziemniaków

Olej

 

 

24 szt.

3 szt.

11/2 szkl.

300 g

200 g

X

 

4 kg

X

 

X

 

 

 21 jaj  umyć, sparzyć; ugotować na twardo; wystudzić, obrać, przecisnąć przez praskę lub zmielić. Bułkę namoczyć w mleku; odcisnąć, zmielić z jajami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić, zeszklić na oleju. Sporządzić farsz z jaj gotowanych i surowych, bułki i cebuli, doprawić; formować małe, owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Ziemniaki umyć, obrać, wyoczkować, pokroić w grube plastry i ugotować na półmiękko od wrzącej, osolonej wody; odcedzić. Ziemniaki pokropić olejem i posypać przyprawą; wyłożyć na blachę; zapiec w piekarniku w temp. ok. 180 st.; wyporcjować; podawać z kotletami z jaj i surówką.

 

 

 

Kisiel karmelowy

Cukier

Woda

 

Mleko

Mąka ziemniaczana

Cukier

Masło

Cukier waniliowy

 

 

60 g

200 g

 

1800 ml

100 g

200 g

60 g

60g

 

 

Przygotowanie karmelu: wodę zagotować; na suchej patelni zrumienić cukier; dodać wodę, zagotować, zredukować do ok. 50% objętości.

Garnek na kisiel wypłukać zimną wodą. 2/3 mleka podgrzać. Z pozostałego mleka i mąki ziemniaczanej sporządzić zawiesinę. Do gorącego mleka dodać cukier, cukier waniliowy, masło, karmel; dodać zawiesinę i zagotować. Przestudzić, wyporcjować, udekorować.

 

 

 

 

Surówka z pora

 Por
 Jabłko
 Ogórek kiszony
Musztarda
Olej
Kwasek cytrynowy
cukier, pieprz, sól

3szt.

3 szt.

3 duże

x

100 g

x

Pora dokładnie umyć, odrzucić zielone liście, a białą część pokroić na cieniutkie półtalarki, włożyć do miski i posypać szczyptą cukru i soli. Kiszonego ogórka i obrane jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do pora. Musztardę wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli, pieprzu i cukru. Sosem polać surówkę i wymieszać.

         

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER