Jesień w kuchni

Szczegóły

Jesień obfituje w wiele warzyw i owoców, które są dobrym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. Wykorzystując jesienne warzywa i owoce możemy przygotować

tanie potrawy o wspaniałym, niepowtarzalnym smaku.

Klasa II Ż zaczęła swoją pracę w kuchni przygotowując właśnie takie potrawy. Proste w wykonaniu do wykorzystania w codziennym jadłospisie.

Zapiekanka z cukinią i fetą

Cukinia

Pomidory lima

Feta

Cebula

Czosnek

Olej

Zielenina do dekoracji

Pieprz, sól, vegeta, bazylia

1000g

700kg

100 g

100 g

½ szt.

50 g

X

x

- obróbka wstępna brudna (warzywa umyć, oczyścić, opłukać)

- obróbka wstępna czysta (cukinię pokroić na grubszeplastry; pomidory sparzyć, usunąć skórkęi podzielić na cząstki; cebulępokroić w kostkę; czosnek posiekać)

- cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i cukinię; podsmażyć. Na końcu dodać pomidory; podsmażyć

- gdy masa odparuje przełożyć do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą; na wierzch położyć kawałki fety

- zapiekać 10 min w 180 st.; wyporcjować, udekorować; ekspedycja

 

 

 

 

 

 

 

Piernikowe ciasto ze śliwką

Mąka pszenna typ 500

Cukier

Jaja

Olej

Mleko zsiadłe lub kefir

Kwaśny dżem

Kakao naturalne

Cukier waniliowy

Soda oczyszczona

Przyprawa do piernika

Cynamon

Cukier puder

Śliwki węgierki

3 szklanki

1szklanka

2 szt.

1/2szklanki

2 sklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 szt.

2 łyżeczki

1 mała

X

X

700 g

 

Mąkę przesiać; zmieszać w misce produkty suche: sodę, mąkę, przyprawę do piernika, kakao.

Jaja umyć, sparzyć; wybić do miski i mocno zmiksować; dodać cukier, cukier waniliowy, zsiadłe mleko, dżem, olej i mocno zmiksować.

Do masy dodawać powoli składniki suche i mieszać na małych obrotach miksera.

Śliwki umyć, wydrylować, przekroić na pól, obsypać mąką i cynamonem.

Blaszkę natrzeć olejem i wysypać tartą bułką.

Wyłożyć 1/2 ciasta, śliwki skórką do dołu i zalać pozostałą ilością ciasta. Piec w 180 st. Ok 50 min. wystudzić, wyporcjować i posypać cukrem pudrem


 

Leczo

Cukinia

Pomidory lima

Papryka czerwona

Cebula

Pieczarki

Kiełbasa zwyczajna

Olej

Zielenina do dekoracji

Pieprz, sól, vegeta, bazylia

Bagietka/bułka wrocławska

500g

1000g

500g

500g

300g

300g

50g

X

X

1 szt.

 

-Warzywa poddać obróbce wstępnej

-Cukinię wydrążyć i pokroić w średniej wielkości kostkę; Zalać małą ilością wody i zblanszować w garnku

-Pomidory sparzyć obrać, pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do cukinii

-Cebulę pokroić i zeszklić; dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć i dodać do cukinii

- Paprykę pokroić w większą kostkę, podsmażyć i dodać do cukinii

-Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do cukinii

Wszystkie składniki wymieszać i dusić ok. 0.5 godziny; doprawić, wyporcjować, udekorować; podawać z bagietką.


 

 

 

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO                                      

                                                                                           Grażyna Serafin

 

 

 

 

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER