Ziemniaki, warzywa , owoce – tanio i smacznie.

Szczegóły

Klasa II Ż na zajęciach praktycznych wykonała proste dania, bardzo smaczne na obiad i na deser. Poniżej podaję przepisy do wykorzystania w swojej kuchni. Podany normatyw wystarcza na 10 porcji.

Jabłka w cieście

 

Jabłka

Jaja

Cukier

Cukier waniliowy

Mąka pszenna

Proszek do pieczenia

Cynamon, cukier puder

500 g

4 szt.

¾ szkl.

1 szt

1 szkl.

1 łyż.

 

x

- obróbka wstępna brudna ( jabłka umyć, obrać, usunąć części zbędne; jaja umyć, sparzyć; mąkę przesiać)

- odmierzyć w szklance jaja, tyle samo mąki z proszkiem oraz ¾ szklanki cukru z cukrem waniliowym

- obróbka wstępna czysta ( jabłka pokroić na cząstki; oprószyć mąką i cynamonem)

- jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

- na blaszce układać metalowe krążki, wlać porcję ciasta i włożyć cząstkę jabłka

- piec ok. 10 – 15 min. W 180 st.

- wyporcjować, posypać cukrem pudrem  

 

 

Kompot z jabłek

 

Jabłka

Cukier

goździki

1,0 kg

200 g

x

 

- obróbka wstępna brudna ( jabłka umyć, usunąć części zbędne)

- obróbka wstępna czysta (jabłka pokroić na cząstki)

- ugotować syrop cukrowy ( ok 3 l wody)

- gotować jabłka w syropie

- wychłodzić, wyporcjować


 

 

Surówka z białej kapusty

 

kapusta  biała

marchew

cebula

olej

cukier puder

sól

kw.cytrynowy

musztarda

szczypior

 

800

350

100

100

30

X

X

X

X

 

- obróbka wstępna brudna (mycie, oczyszczani, płukania)

- obróbka wstępna czysta (szatkowanie kapusty, starcie marchwi na tarce jarzynowej, krojenie w kostkę cebuli)

- łączenie składników

- doprawianie

- porcjowanie

- dekorowanie

- ekspedycja

 

 

 

Babka ziemniaczana

Ziemniaki

Jaja

Mąka pszenna

Mąka ziemniaczana

Kiełbasa

Cebula

Czosnek

Olej

Natka pietruszki, sól, pieprz

2  kg

2 szt.

2 łyżki

2 łyżki

500 g

2 szt.

2 ząbki

x

x

 

- obróbka wstępna brudna (warzywa umyć, obrać, opłukać; jaja umyć, sparzyć)

- obróbka wstępna czysta (ziemniaki zetrzeć na tarce, cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę; czosnek przecisnąć przez praskę)

- cebulę, czosnek i kiełbasę podsmażyć

- sporządzić farsz z ziemniaków, cebuli, czosnku, kiełbasy, jaj; i mąki; doprawić

- napełnić formy  np. keksowe

- piec 180-200 st.; ok 90 min.

- wyporcjować, udekorować; ekspedycja. Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

 

 

           

                                                ŻYCZYMY SMACZNEGO                                                                   Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER