Pełnowartościowe dania obiadowe

Szczegóły

Klasa III Ż na zajęciach praktycznych wykonała proste i pożywne dania obiadowe. Przepisy do wykorzystania w każdej kuchni

udostępniła Kamila Dworczyk.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

 

Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera, dip czosnkowy, surówka

z marchwi i jabłka.

 

Produkty:

-Kasza gryczana 80g

-Ser biały 100g

-Cebula 60g

-masło 30g

-jajko 1szt

-szczypiorek 1/2 pęczka

-bułka tarta 40g

-mąka ziemniaczana 10g

-olej 50ml

-jogurt naturalny 150g

-majonez 50g

-marchew 150g

-jabłko 100g

-sól

-cukier

-pieprz

-czosnek

-oliwa

 

Technika wykonania kotletów:

 

1. Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców

2. Odmierzyć wodę- półtorej objętości kaszy

3. Ugotować kaszę i wystudzić

4. Rozdrobnioną cebulę podsmażyć na części masła

5. Wyrobić masę z wystudzonej kaszy, białego sera, pokrojonego

szczypiorku, reszty masła, jajka, mąki ziemniaczanej i doprawić do

smaku. Masę podzielić na 6 równych części

6.Uformować okrągłe kotlety, panierować w bułce tartej  i smażyć  na złoty

kolor

 

Technika wykonania dipu:

 

1. Połączyć jogurt z majonezem i rozdrobnionym czosnkiem

2. Doprawić do smaku

 

Technika wykonania surówki:

 

1. Przeprowadzić obróbkę wstępną marchwi i jabłka

2. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach

3. Do całości dodać oliwę i wymieszać

 

                                           Filet z kurczaka,  smażone ziemniaki, surówka z marchwi
 
Produkty:
- Filet z kurczaka 
- Mąka pszenna 
- Jajka
- Bułka tarta
- Smalec
- Sól
- Ziemniaki
- Olej
- Biała kapusta
- Marchew
- Ogórek konserwowy
- Majonez
- Pieprz
- Zielona pietruszka 
 
Technika wykonania kotletów i ziemniaków:
 
Filet rozbić tłuczkiem, przyprawić. Obtoczyć w mące, jajku, bułce
tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach. Ugotowane ziemniaki wystudzić i obrać. Pokroić w grubsze plastry, smażyć na rozgrzanym oleju. 
 
Technika wykonania surówki:
 
Kapustę poszatkować, ogórek i marchew zetrzeć na tarce.
Przyprawić, wymieszać z majonezem.

 

Opracowała: Grażyna Serafin




   
© ALLROUNDER