Prosty, pożywny obiad.

Szczegóły

Klasa II Ż, na zajęciach praktycznych, wykonała proste danie - zupę kremową z kalafiora i ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym. Szybki, bardzo smaczny przepis dla zapracowanych.

ZUPA KREM Z KALAFIORA

Składniki:

-kalafior 

-kostka rosołowa

-sól, pieprz do smaku

-serek topiony

-1 ząbek czosnku

Technika wykonania:

Kalafiora umyć i oczyścić. Sporządzić wywar z warzyw i kostki rosołowej. Kalafior ugotować i zmiksować z niewielką ilością wywaru. Połączyć wywar  ze zmiksowaną masą, zagęścić serkiem topionym, przyprawić.

 

SOS CHRZANOWY

Składniki:

-Wywar

-Mąka pszenna 

-Śmietana

-Chrzan

Technika wykonania:

Do wywaru dodać chrzan. Sporządzić zawiesinę z mąki i śmietany. Połączyć z wywarem i przyprawić. Podawać z jajkami na twardo i ziemniakami.

   

 

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Przepis udostępniła Katarzyna Kurowska z kl. II Ż

                                                                                                                                                          Opracowała: Grażyna Serafin

 

 

   
© ALLROUNDER