Gastronomiczne jaja

Szczegóły

 

 

 

Spożywanie jajek w codziennej diecie wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Najprościej rzecz ujmując, jajko składa się z przezroczystej i ciągnącej się części – białka, oraz niewielkiego, okrągłego środka – żółtka. Jednak jajko (to najpopularniejsze – kurze) zawiera w sobie dużo składników: wody (prawie 75%), białka (ok. 13%), tłuszczu (w tym prawie 4% cennych tłuszczów nienasyconych) oraz węglowodanów.

W jajkach znaleźć też można niektóre witaminy – A, D, E, K oraz B2 i B12. Najcenniejszym składnikiem jajka jest białko. To białko pełnowartościowe, które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy (także te, których nie potrafimy sami wyprodukować). Spożywając jajka, dostarczamy organizmowi także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu – składników mineralnych, bez których wiele narządów wewnętrznych, kości i stawy nie pracowałyby tak wydajnie.

Szczególnie istotne dla ochrony przed szkodliwymi czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi substancje zawiera żółtko. Jest źródłem lecytyny, która nie pozwala, by cholesterol odkładał się na ścianach naczyń krwionośnych, a także luteiny, stanowiącej ochronę przed zgubnym promieniowaniem słonecznym i korzystnie wpływającej na wzrok.

Źródło: https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-jajka

Jaja można przyrządzać na różne sposoby. Klasa II TŻ, na zajęciach praktycznych przyrządziła jaja na różne sposoby.

Rolada biszkoptowa (10 porcji) 

Składniki:

Jaja – 5 szt

Mąka  - 100 g

Cukier puder do ciasta – 100 g

Cukier waniliowy

Śmietanka 30 % - 400 cm 3

Kwaśne owoce – 100 g

Cukier puder do posypania rolady – 40 g

Wykonanie:

- Szeroką,  prostokątna blachę wyłożyć pergaminem lub posmarować tłuszczem
- Żółtka dokładnie oddzielić od białek
- Białka ubić na sztywną pianę; pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać
- Żółtka wymieszać i dodać do białek; delikatnie wymieszać
- Dodać mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia; dokładnie wymieszać
- Ciasto wyłożyć na blachę;  piec w piekarniku 20 min w temp. 180°C
- Upieczone ciasto wyłożyć na ścierkę, zdjąć  pergamin, zwinąć razem ze ścierką, pozostawić do wystudzenia,
Przygotować krem
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego
- Ciasto rozwinąć , posmarować kremem, wyłożyć owoce, ponownie zawinąć
Wierzch posypać cukrem pudrem, udekorować i schłodzić.

    

 

Porównanie cech jaj gotowanych  w różnym czasie

Przygotować 3 jaja jednakowej wielkości. Do naczynia z wrzącą wodą włożyć 2 jaja i mierzyć czas od momentu wrzenia:

- pierwsze jajo wyjąć po 3-4 min,

- drugie jajo wyjąć po 4-5 min.

- trzecie jajo włożyć do zimnej wody i gotować, od momentu wrzenia, 8-10 min.

Jaja przeciąć na pół i zaobserwować stopień ścięcia żółtka i białka.

Jajka sadzone

Składniki: 2 jaja, 10 g masła, sól, pieprz.

Wykonanie: jaja wybić na talerzyk , rozgrzać patelnię ,rozpuścić masło. Po jednym jajku wylewać delikatnie na patelnię (uważając aby żółtka i białka nie uległy uszkodzeniu),  posolić i ogrzewać powoli do ścięcia białka.

 

Jaja po wiedeńsku

Składniki: jajo 1szt., masło 10 g ; sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Jajo wybić do szklanki, doprawić
- Szklankę wraz z jajkiem włożyć do garnka z zimną wodą  
- Ogrzewać do ścięcia białka(żółtko ma być płynne)
- Po wyjęciu do szklanki dodać masło.

         

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Zdjęcia udostępniła: Ewelina Ciunek kl. IIŻ                                                                                 Opracowała: Grażyna Serafin

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER