Popularne i proste dania obiadowe

Szczegóły

Na zajęciach praktycznych klasa II THŻ wykonała potrawy z mięsa mielonego, świeże surówki i jogurtowe ciasto z truskawkami. Potrawy można wykonać szybko i są proste w wykonaniu – zachęcamy do wypróbowania przepisów w swojej kuchni.

 

Surówka z białej kapusty

  • kapusta  biała młoda, duża
  • olej
  • cukier puder
  • sól
  • kw. cytrynowy
  • szczypior
  • koperek

Wykonanie

    • Obróbka wstępna brudna (mycie, oczyszczanie, płukanie)
    • Obróbka wstępna czysta (szatkowanie kapusty, siekanie koperku i szczypiorku)
    • Łączenie składników
    • Doprawianie
    • Porcjowanie
    • Dekorowanie
    • Ekspedycja

    Mizeria

    • Ogórki  1 kg
    • Śmietana 18% - 400 g
    • Sól, cukier, pieprz
    • Koperek, szczypiorek

    Wykonanie

     

    • Ogórki umyć obrać, pokroić w plastry
    • Szczypior i koperek umyć, oczyścić, posiekać
    • Śmietanę wymieszać z przyprawami, koperkiem i szczypiorkiem
    • Polać ogórki; udekorować

    Ziemniaki młode z wody

    • Ziemniaki młode 2 kg
    • Masło 100 g
    • Koperek 1 pęczek

    Wykonanie

     

    • Ziemniaki i koperek poddać obróbce wstępnej.
    • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
    • Odcedzić, odparować, wymieszać z masłem
    • Posypać posiekanym koperkiem
    • Wyporcjować

    Pieczeń rzymska

    • 1/2 kg mielonego mięsa
    • 1 czerstwa kajzerka
    • 1/2 szkl. wody
    • 1 cebula duża
    • 2 jajka
    • majeranek
    • 4 jajka na twardo (do nadzienia)
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, vegeta
    • olej, bułka tarta do formy

    Wykonanie

     

    • Kajzerkę namoczyć  w ciepłej wodzie i dobrze odcisnąć
    • 4 jajka ugotować na twardo
    • Do mięsa mielonego wbić  2 całe surowe jajka, dodać kajzerkę, cebulę startą na tarce jarzynowej, majeranek, sól i pieprz do smaku.
    • Wszystko razem dokładnie wymieszać
    • Formę do pieczenia wysmarować olejem i obsypać  tartą bułką.
    • 1/2 mięsa włożyć do formy
    •  Ugotowane i wystudzone jajka obrać ze skorupki, przekroić na pół i poukładać jedno za drugim
    • Przykryć jaja drugą częścią mięsa.
    • Zwilżoną w wodzie łyżką wyrównać wierzch pieczeni
    • Piec przez 45 min w temp. 180°

        

     

    Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

    • 0,3 kg mielonego mięsa
    • 1 czerstwa kajzerka
    • 1/2 szkl. wody
    • 1 jajko

     

    • Pieczarki ½ kg
    • Cebule 2 szt.
    • Olej 50 g
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, vegeta
    • olej, bułka tarta do formy

    Wykonanie

     

    • Kajzerkę namoczyć  w ciepłej wodzie i dobrze odcisnąć
    • Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju; doprawić
    • Do mięsa mielonego wbić  1 całe surowe jajko, dodać kajzerkę, farsz z pieczarek, 1 łyżkę bułki tartej majeranek, sól i pieprz do smaku.
    • Wszystko razem dokładnie wymieszać
    • Formę do pieczenia wysmarować olejem i obsypać  tartą bułką.
    • Mięso włożyć do formy
    • Zwilżoną w wodzie łyżką wyrównać wierzch pieczeni 
    • Piec przez 45 min w temp. 180°

    Ciasto jogurtowe z truskawkami

    • 1 mały kubeczek jogurtu (np. 180 g)

     (umyć ten kubeczek po jogurcie i nim odmierzać)

    • 3 kubeczki mąki
    • 1 ½ kubeczka cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 11/2łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 jajka
    • 1 kubeczek oleju
    • olej, bułka tarta do formy, cukier puder
    • truskawki 0,5 kg; cynamon

    Wykonanie

     

    • Wymieszać mąkę, z proszkiem do pieczenia
    • Zmiksować jogurt z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i olejem
    • Połączyć masę z mąką i proszkiem (nie miksować)
    • Ciasto rozprowadzić na blaszce wysmarowanej olejem i posypanej bułka tartą
    • Truskawki umyć, odszypułkować
    • Ułożyć truskawki obtoczone w mące z cynamonem.
    • Piec w 180 st. Ok. 40 min.
    • Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

     

     

     

    ŻYCZYMY SMACZNEGO!

    Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER