Naleśniki dobre na co dzień i od święta

Szczegóły

  Na zajęciach praktycznych klasy II THŻ wykonała naleśniki z różnymi nadzieniami i szybki kisiel witaminowy. Ciasto naleśnikowe jest proste i można je wykorzystać jako deser i jako danie zasadnicze –        z farszem na słono lub na słodko. Na wiosnę, gdy pojawia się dużo świeżych warzyw i owoców, można wykorzystać swoją fantazję i skomponować niezwykły farsz do naleśników. Zachęcamy do wypróbowania poniższych przepisów.

 

 

 

Krokiety z pieczarkami

Składniki:

Jaja – 2 szt.

Mleko – ¾ szklanki

Woda-- - ¾ szklanki

Mąka – 1 ½ szklanki

Olej – 50 g

Sól

 

Pieczarki – 700 g

Cebula – 2 szt.

Ser żółty w kawałku – 300 g

Olej – 50 g

Sól, pieprz, vegeta

 

Bułka tarta – 100 g

Jaja – 2 szt.

Olej – 50 g

 

Wykonanie:

sporządzić ciasto naleśnikowe, zrobić cienkie naleśniki.  Pieczarki umyć i obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.  Dodać pieczarki odparować i doprawić.

Wystudzić, zmieszać z żółtym serem startym na drobnej tarce, doprawić.  Formować krokiety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

 

 

Krokiety z nadzieniem serowo-ziemniaczanym.

Składniki:

Jaja – 2 szt.

Mleko – ¾ szklanki

Woda-- - ¾ szklanki

Mąka – 1 ½ szklanki

Olej – 50 g

Sól

 

Ziemniaki – 0,5 kg

Ser biały – 200 g

Cebula – 2 szt.

Olej – 50 g

Sól, pieprz

 

Bułka tarta – 100 g

Jaja – 2 szt.

Olej – 50 g

 

 

Wykonanie:

mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić ciasto naleśnikowe z mąki, jaj, mleka i wody; dodać szczyptę soli. Smażyć na oleju cienkie naleśniki.

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić, wypłukać, ugotować od wrzącej wody z solą; wystudzić. Cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać cebulę, przyprawić; sporządzić farsz.

Formować krokiety: naleśniki smarować farszem, zwijać w rulon zamknięty.

Krokiety panierować w jaju i bułce tartej; obsmażyć na oleju. Wyporcjować, udekorować.

Naleśniki z warzywami

Składniki:

Jaja – 2 szt.

Mleko – ¾ szklanki

Woda - ¾ szklanki

Mąka – 1 ½ szklanki

Olej – 50 g

Sól

 

Włoszczyzna mrożona słupki – 1 opakowanie (450 g)

Kalafior mrożony – 1 opakowanie (450 g)

Brokuł mrożony – 1 opakowanie (450 g)

Olej – 50 g

Koncentrat pomidorowy – 200 g

 

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić ciasto naleśnikowe z mąki, jaj, mleka i wody; dodać szczyptę soli. Smażyć na oleju cienkie naleśniki. Warzywa mrożone usmażyć na leju do miękkości; rozdrobnić widelcem; dodać koncentrat i przyprawić. Formować naleśniki z farszem. Można je podawać z sosami np. czosnkowym; pomidorowym.

[Sos czosnkowy: 150 g jogurtu naturalnego, 100 g majonezu, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz.]

 

     

Kisiel witaminowy z jabłek

Składniki:

Jabłka – 700 g

Cukier – 120 g

Mąka ziemniaczana – 100 g

Woda – 1500 ml

Kwasek cytrynowy

Wykonanie:

jabłka umyć, obrać, usunąć części zbędne, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odlać szklankę wody i sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej. W pozostałej części wody ugotować obierki z jabłek; dodać cukier i kwasek cytrynowy; przecedzić. Dodać do gorącej wody zawiesinę z mąki ziemniaczanej, zagotować; dodać starte jabłka, wymieszać; wyporcjować

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Grażyna Serafin

 

 

   
© ALLROUNDER