„Jezioro łabędzie”

Szczegóły

Wyroby z ciasta parzonego są lekkie i można puścić wodze fantazji odpowiednio je formując. Uczennice z klasy II Ż wykonały bardzo widowiskowe łabędzie z bitą śmietaną. Doskonały pomysł na  słodkie przyjęcie.

Ciasto

  • 220g   mąki pszennej
  • 250g  szklanka wody
  • 100 g masła
  • 3-4  sztuk jaj

Bita śmietanka

  • Śmietana 30% ok 500 ml
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

 Sposób przygotowania


Etap I:   zaparzenie mąki

Zagotować wodę z tłuszczem. Wsypać  mąkę i mikserem mieszać  ciasto,  trzymając garnek na wolnym ogniu. Wyłączyć palnik i mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca oraz zacznie odchodzić od ścian naczynia. Wystudzić.

 

Etap II: zarabianie ciasta

Wystudzoną masę ucierać, dodając kolejno po jednym jaju (do uzyskania odpowiedniej konsystencji).

                                               

Etap III: formowanie korpusów

 Ciasto wyciskać  szprycą na papier do pieczenia - porcje w owalnym kształcie. Szyje formować szprycą  w kształcie cyferki "2"  (literka S).

Etap IV: wypiek

Uformowane wyroby piec do uzyskania złotej barwy w temperaturze 200oC

 Po wyjęciu i ostudzeniu przekroić w poprzek natomiast  górę przekroić jeszcze raz na pół (skrzydła).  Na spód przekrojonego korpusu nałożyć bitą śmietanę, przykryć od góry skrzydełkami i umieścić między nimi  szyję.

Efektem końcowym jest…. 

 

         

 

  Pora karmienia.                                                            Paulina najbardziej lubi bitą śmietanę

                         

SMACZNEGO!

Udostępniły: Natalia Gorczyca i Aleksandra Kamrej kl. II Ż

                                                                                                                                                                              Opracowała: Grażyna Serafin

                                                                                 

 

 

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER