Ryba sauté w sosie greckim

Szczegóły
Potrawa ta jest połączeniem pełnowartościowego białka ryby i warzyw, będących bogactwem błonnika, witamin i soli mineralnych. Pyszna, zdrowa i kolorowa – to klasa II Ż na zajęciach praktycznych wykonała to danie.

Składniki na 1 porcję

Ryba sauté:

- 1 płat  rybny  mrożony z mintaja

- ok. 6 g mąki pszennej

- ok. 50 g oleju

- ok. 4 g natki pietruszki

 Sos grecki

-  40 g marchewki

- 10g pietruszki

- 20g selera

- 20 g cebuli

- 20 g koncentratu pomidorowego

- ok. 20 g oleju

- 2 g musztardy stołowej

- przyprawy do smaku: papryka słodka, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier

 

Przygotowanie

Zamrożony płat rybny rozmrozić, posolić, oprószyć mąką i podsmażyć na gorącym tłuszczu

    

Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, pokroić je w cienki makaron i podsmażyć na oleju, dodając 2- 3 łyżki wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i dusić do miękkości.

Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku słodko- kwaśnego. 

Usmażoną rybę podawać z sosem greckim i pieczywkiem … i  oczywiście całość przyozdobić ładnym uśmiechem!

SMACZNEGO!

Udostępniły: Paulina Leśkiewicz i Aleksandra Ferenz kl II Ż

Opracowała: Grażyna Serafin

  

   
© ALLROUNDER