Pomysłowe zakąski

Szczegóły

          Zakąski (przystawki)-małe co nieco, podawane przed daniem głównym lub na wieczorne imprezy. Wykonując zakąski możemy popuścić wodze fantazji. Uczennice z klasy III Ż i II Ż wykonały ciekawe przystawki na imprezie w Zakrzowie. Były bardzo kolorowe i proste w wykonaniu. Poniżej przedstawiam przepisy do wykorzystania w swojej kuchni.

Roladki z szynki wieprzowej

  • Szynka wieprzowa w plastrach                         
  • Koperek suszony         
  • Lubczyk suszony    
  • Pieprz czarny mielony   
  • Pietruszka suszona       
  • Papryka czerwona konserwowa           
  • Ser biały mielony                                          

                                                  

Zrobić pastę i w środek pasek papryki konserwowej

Roladki z szynki drobiowej

  • Szynka drobiowa w plastrach                        
  • Papryka czerwona słodka w proszku
  • Pieprz biały mielony    
  • Bazylia suszona                   
  • Ogórki konserwowe                  
  • Ser biały mielony                                       

                                                       

Zrobić pastę i w środek pasek ogórka konserwowego

Koreczki z żółtego sera

  • Żółty ser     ( pokroić w kostkę )                        
  • Papryka surowa czerwona   (pokroić w kostkę)
  • Ogórki konserwowe mini 3                   
  • Oliwki czarne                         

nabijać na wykałaczki w kolejności: ser→papryka→ogórek→ oliwki

 

 

Koreczki z żółtego sera

  • Szynka wieprzowa  (pokroić w kostkę)                              
  • Kabanosy   (pokroić)
  • Pomidorki śliwkowe mini             
  • Oliwki zielone                         

nabijać na wykałaczkę w kolejności: szynka→oliwka-kabanos-pomidorek


Rolady z żółtego sera

  •     Ser żółty plastry                        
  •        Jaja                                         
  •       Majonez duży                       
  •       Szczypior                        
  •       Kukurydza                             
  •        Papryka czerwona  surowa                   
  •       Papryka konserwowa                        
  •      Ogórki konserwowe
  • zioła i przyprawy dowolne

Jaja ugotować, obrać i przecisnąć przez praskę. Paprykę surową pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Kukurydzę odsączyć. Z podanych składników i majonezu zrobić pastę; doprawić. Paprykę konserwową i ogórki konserwowe pokroić w paski. Szprycą nakładać pastę  na plastry sera, w środek pasek papryki lub ogórka; zwijać w rulon.        

             

  

-                 

 

 

                     

·                            

Tortilla nadziewana

·       Tortilla pszenna

·       Plastry żółtego sera

·       Plastry szynki

      Sałata lodowa

SOS

3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki octu
- pół łyżeczki pieprzu cayenne 

 

Przygotowanie: wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
Placek tortilli smarujemy sosem, następnie układamy liść sałaty, plaster szynki, plaster sera żółtego i całość zwijamy w rulon. Gotowe tortille wkładamy do lodówki na ok.3 h.
Po tym czasie placki wyjmujemy, kroimy na małe kawałki, w każdy wbijamy wykałaczkę

SMACZNEGO!

Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER