Kuchnia węgierska.

Szczegóły
Poprawiono: czwartek, 10, marzec 2016 21:16
Grażyna Serafin
Odsłony: 498

Klasa III Ż, na zajęciach praktycznych, zaczęła wykonywać potrawy z kuchni innych narodów. Uczniowie przygotowali tradycyjne danie węgierskie – gulasz.

Gulasz - (węg. pörkölt, , słow. perkelt) – węgierskie danie

narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt

wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza

przypieczony, przyrumieniony. Pörkölt podawany jest na płytkim talerzu

jako drugie danie.

Uczniowie podali gulasz w towarzystwie klusek śląskich.

Składniki: 
łopatka wieprzowa bez kości - 700 g
cebule  - 2 szt.
czosnek              -  2 ząbki
ziemniaki - 300 g
olej - 3 łyżki
mielona papryka - 1 łyżka
kminek  - szczypta
czerwona papryka – 2 szt.
pomidory - 300 g
sól i pieprz
             
Wykonanie : mięso pokroić w kostkę. Obrać i posiekać cebulę i czosnek.
Obrać i pokroić w duża kostkę ziemniaki. W garnku o grubym dnie
rozgrzać olej. Włożyć czosnek, cebulę a po chwili mieloną paprykę,
kminek i mięso. Smażyć aż mięso się zrumieni. Dolać 600 ml wody i
gotować po d przykryciem aż mięso będzie miękkie (ok 60 minut).
Pomidory obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i pokroić w
kostkę. Dodać paprykę i pomidory do garnka. Gotować jeszcze 20 minut
aby zgęstniało. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać świeżą
pietruszką.

 

                                                                                            SMACZNEGO!


Przepis udostępniła: Karina z kl. III Ż
Opracowała: Grażyna Serafin