POTRAWY NIEMIECKIE W III TŻ

Szczegóły
Kuchnia Niemiecka wiąże się ze zbiorczą nazwą kilku popularnych kuchni regionalnych z różnych regionów Niemiec. Jest bogata w różnorodność potraw i dań. To bogactwo tradycji wykracza poza uznane stereotypy dotyczące konsumpcji piwa, podawanego z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami. Klasa III TŻ postanowiła udowodnić, że są również inne potrawy, dlatego przygotowała wiosenny gulasz

Gulasz wiosenny

SKŁADNIKI (5porcji)

70 dag łopatki

500ml bulionu wołowego                                              
2-3 łyżki oleju
3 kolorowe papryki
70 dag pieczarek
3 średnie cukinie

2 cebule
1 mały koncentrat pomidorowy
Sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego (do smaku)

Dodatkowo: ryż, natka pietruszki


 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przeprowadzamy obróbkę wstępną wszystkich składników. Mięso z łopatki mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Paprykę oraz cebulę kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki a cukinie w kostkę. Na patelnie wylewamy odrobinę oleju i każde z warzyw oddzielnie podsmażamy.

  Podsmażone warzywa wrzucamy do garnka z bulionem i dusimy na pół miękko. W między czasie podsmażamy zmielone mięso, doprawiamy dodatkowo koncentratem pomidorowym. Gotowe mięso dodajemy do garnka z duszącymi się warzywami. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku . Wszystko razem gotujemy około 5minut, porcjujemy i gotowe! Gulasz dekorujemy  natką pietruszki. Można jeść jako oddzielne danie lub podawać z ryżem.

 

Smacznego!

Opracowała:  Agata Zwolińska  III TŻ      

   
© ALLROUNDER