DOMOWE SAJGONKI W CIEŚCIE

Szczegóły

Sajgonki -  „wiosenne krokiety, naleśniki” - popularne danie kuchni chińskiej, które ma postać naleśników z mięsno - warzywnym lub krewetkowym farszem. Jedzone zazwyczaj jako przekąska z różnymi rodzajami sosu i dipami. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy.

Uczennice trzeciej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych postanowiły wykonać tą chińską potrawę w nieco polskiej wersji.


 

Składniki na ciasto: ( z podanych składników wychodzi ok. 16 sajgonek )

* 500g mąki,

* 50g miękkiego masła,

* 1 całe jajo,

* 2 żółtka,

* 250ml gorącej wody,

* 1 łyżeczka soli,

 

Dodatkowo: 2łyżki mąki, 2łyżki wody

Wykonanie: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz masło i siekamy nożem. Jajka dokładnie myjemy i wyparzamy. Do mąki dodajemy jajko oraz żółtka i siekamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 15 minut, aby odpoczęło.

Farsz:

* 400g mielonej piersi z kurczaka lub łopatki wieprzowej

* 200g białej kapusty,

* 120 g marchewki,

* 8 dużych pieczarek,

* 4 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

* 1 cebula,

* mały kawałek zielonego pora,

* sól, pieprz, przecier - do smaku

 

Wykonanie:

Przeprowadzić obróbkę wstępną wszystkich składników. Cebulę pokroić w większą kostkę, pora w półplasterki, marchewkę oraz pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę drobno poszatkować.

Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać imbir i czosnek, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć. Dodać pozostałe składniki. Całość dusić około dziesięć minut – aż kapusta będzie półmiękka. Całość doprawić do smaku przecierem, odstawić do przestudzenia.

 Ciasto rozwałkować na grubość 1-2cm i wykrawać kwadraty 16x16cm.

Na środek każdego kwadratu układać ok. dwie łyżki farszu. Górną część ciasta posmarować mąką wymieszaną z wodą (ułatwi to sklejenie) i zawijać sajgonki tak, jak krokiety.

Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Gotowe sajgonki podawać z sosem słodko – kwaśnym.

Składniki na sos:

1 łyżka sosu sojowego

4 łyżki keczupu

3/4 szkl cukru

125 ml octu

1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru i częściowego zredukowania sosu. Odstawiamy do przestudzenia.

 

SMACZNEGO

Opracowała: Aleksandra Rejak kl. III TŻ

   
© ALLROUNDER