Byrka Joanna

Szczegóły
Informacja do samodzielnej pracy

 

Proszę zapoznać się z informacjami zawartymi poniżej oraz treściami zawartymi w obowiązujących podręcznikach.

Zadania domowe proszę wykonać w zeszytach przedmiotowych lub przesłać drogą elektroniczną.  Do zadań domowych należy poszukać informacji w podręczniku oraz w innych dostępnych źródłach.

Kontakt e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 

Nowe informacje 27.03.20120r.

 

Witam serdecznie ponownie oraz dziękuję wszystkim za zaangażowanie i sumienne przesyłanie wykonanych zadań. 
Wkrótce w oddzielnej wiadomości  do klas (na komunikatorach grupy) podam listę osób, których prace do mnie 
dotarły. Sukcesywnie będę dodawać nowe materiały i małe zadanka:). Proszę śledzić moje wpisy, szczególnie w
dniach w których wg planu mielibyśmy lekcje.Poniżej tematy lekcji i zakres materiału nauczania do przyswojenia
i przećwiczenia w różnych zaproponowanych formach.
Proszę tematy lekcji zapisywać w zeszytach przedmiotowych
i postępować wg moich wskazówek.

II TH

Przedmiot: PDG
Temat: Bezrobocie – istota, rodzaje, stopa bezrobocia.

Proszę w zeszycie sporządzić notatkę wg punktów:
 
  1. Definicja bezrobocia.
  2. Rodzaje bezrobocia.
  3. Przyczyny i skutki bezrobocia.
    
 
Zadanie do wykonania w zeszycie i przesłanie mi zdjęć do oceny:
 
  1. Aktualny poziom bezrobocia w Polsce i krajach sąsiadujących.
  2. Czy bezrobocie jest potrzebne (uzasadnij)?
 
Przedmiot: Obsługa konsumenta.
Temat: Rodzaje i przeznaczenie naczyń stołowych.

Zapoznajcie się z rodzajami naczyń stołowych oraz i przeznaczeniem (zdjęcia materiałów prześlę na grupę) oraz 
wykonajcie notatkę w zeszycie. Proszę przyswoić przeznaczenie naczyń stołowych i zastosowanie w zależności
od potraw. Zadania BRAK:) Przedmiot: Działalność recepcji. Temat: Redagowanie odpowiedzi na reklamacje. Proszę powtórzyć wszystkie informacje poznane na poprzedniej lekcji nt reklamacji. ZadaniePrzesłać odpowiedź na reklamację zgodnie z zadanym problemem na ostatniej lekcji (pamiętacie chyba te
zdjęcia różnych problemów). Można przesłać zdjęcie zapisów w zeszycie lub odpowiedź napisaną na w oddzielnym
dokumencie na komp.
Przedmiot: Pracownia technik pracy w hotelarstwie. Temat: Rozliczenie i pożegnanie gości – faktura VAT, paragon fiskalny, wydruk z terminala. Dokumentacja kompleksowej obsługi gości. Jeszcze raz przeanalizujcie wykonane zadanie z dnia 19.03.20r Zadanie Proszę przesłać e-mailem wskazane poniżej dokumenty do oceny:
 
  • faktura VAT
  • karta rezerwacyjna
  • potwierdzenie rezerwacji
 
IV TŻ

Przedmiot: Usługi gastronomiczne.
Temat: Doskonalenie zawodowe – źródła i motywacja.

Proszę przypomnieć sobie zakres materiału z poprzednich lekcji nt etyki zawodowej pracownika gastronomii, 
pozytywnych i negatywnych zachowań itp. Zadanie Następnie sporządzić notatkę na temat zagadnień zawartych w temacie czyli dotyczących doskonalenia
zawodowego (możliwości, przydatne umiejętności, konieczne umiejętności itp.). Notatkę wysłać na mój e-mail.
I TH Przedmiot: Organizacja pracy w hotelarstwie. Temat: Struktura organizacyjna hotelu – zadania poszczególnych pionów. Przykładowe stanowiska pracy w pionach organizacyjnych hotelu. Sporządź notatkę w zeszycie - podręcznik Rozdz. 2.4. Organizacja współczesnego hotelu, wg punktów:
 
  1. Podstawowe komórki organizacyjne w hotelu.
  2. Systemy organizacyjne w hotelu (piony).
  3. Przykładowe stanowiska pracy występujące w poszczególnych pionach (krótka charakterystyka zakresu 
    obowiązków).
 
Zapoznać się z nowymi treściami – przeanalizować, przemyśleć… poćwiczyć.
W następnym tygodniu będą zadania/ćwiczenia  na bazie powyższych treści.
 

Kl. II TH

1. Rozwiąż test podany w linku poniżej. Rozwiązanie zapisz w zeszycie i prześlij e-mailem  (termin do    23.03.20r)

https://drive.google.com/open?id=1OlSMD6j_eiQkpRdWwZDHw0DD7c95oVi1

2. Wykonaj zadanie praktyczne- link poniżej - (wypełnij załączoną dokumentację) - zadanie będzie sprawdzone po powrocie do szkoły.

https://drive.google.com/open?id=1tVFQtnmjibwHnRtXkgHUL7iZ-u1mqstP

   Do załączonego zadania wykonaj zadania dodatkowe (zapisz w zeszycie przedmiotowym)

         1) Procedura check in   i check out.

         2) Zadania poszczególnych działów hotelu wykonane podczas obsługi gości.

         3) Wykonaj kartę obciążeń.

 

Kl. I TH

Przedmiot: Pracownia technik pracy w hotelarstwie.

Temat: Organizacja usług odnowy biologicznej -usługi rehabilitacyjne, Wellness & SPA.

Sporządź notatkę w zeszycie zgodnie z poniższymi punktami:

  1) Istota usług rehabilitacyjnych (definicja, opisane rodzaje).

  2) Definicja SPA & Welless.

  3) Rodzaje usług SPA & Wellness.

  4) Wymagania kategoryzacyjne dla wszystkich obiektów w zakresie usług odnowy biologicznej

 

Wykonaj prezentację nt "Usługi odnowy biologicznej w obiektach noclegowych"
Prezentacja powinna zawierać min.20 slajdów. Proszę przesłać na podany powyżej e-mail do 25.03.2020r. Powyższe treści zostaną sprawdzone podczas pracy pisemnej po powrocie do szkoły. Dodatkowo każdy uczeń musi posiadać notatkę w zeszycie..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER