Brzozowska Katarzyna

Szczegóły

 

 Zadania dodane dla klasy I TŻ : 12.05.2020

Przedmiot : Pracownia gastronomiczna

Podręcznik:  A. Kmiołek – „Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów” ; wyd. WSiP

Tematyka: Produkcja sałatek jarzynowych i owocowych.

1. Wykonaj dowolną sałatkę jarzynową i owocową. Zwróć uwagę na sposób podania oraz elementy dekoracyjne.

Zrób zdjęcia i wyślij do 30.05.2020 na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Proszę o wykorzystanie informacji z podręcznika str.215-217.

 Zadania dodane dla klasy II TŻ Gr1 : 12.05.2020

Przedmiot : Pracownia gastronomiczna

Podręcznik:  A. Kmiołek – „Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów” ; wyd. WSiP

Tematyka: Produkcja wyrobów z ciasta francuskiego.

1. Wykonaj wyroby z ciasta francuskiego:

- na słodko (możesz wykorzystać dowolne owoce lub inne produkty słodkie)

- na słono (możesz wykorzystać warzywa, ser żółty, itp).

Zwróć uwagę na sposób podania oraz elementy dekoracyjne.

Zrób zdjęcia i wyślij do 30.05.2020 na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 Zadania dodane dla klasy III TŻ : 12.05.2020

Przedmiot : Pracownia gastronomiczna

Podręcznik:  A. Kmiołek – „Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów” ; wyd. WSiP

Tematyka: Napoje bezalkoholowe i z dodatkiem alkoholu. Sporządzanie i sposoby podawania.

Proszę wykonać dwa napoje: zimny i gorący. Zwróć uwagę na sposób podania, elementy dekoracyjne oraz dobór odpowiedniego szkła.

Zrób zdjęcia i wyślij do 30.05.2020 na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.


 

Zajęcia praktyczne do wykonania dla klas I, II, III Technikum Żywienia.

I TŻ - Grupa I i II: 
Zaplanuj i wykonaj wielkanocne nakrycie stołu z wykorzystaniem kilku części z poznanych zastaw oraz elementów dekoracyjnych. 
Bardzo proszę o utrwalenie efektów swej pracy na zdjęciach, które wykorzystamy na zajęciach po powrocie do szkoły. 

II TŻ - Grupa I: 

W ramach utrwalenia i powtórzenia nabytych umiejętności praktycznych proszę o samodzielne wykonanie dowolnych dwóch zadań egzaminacyjnych, które wykonane były na wcześniejszych zajęciach. 

Należy standardowo przygotować plan działania i ocenę organoleptyczną (w zeszycie). Proszę o wykonie zdjęć na poszczególnych etapach prac. Omówienie wykonanych zadań, obejrzenie zdjęć oraz sprawdzenie planów działania i oceny organolepycznej nastąpi po powrocie do szkoły. 

III TŻ - Grupa I: 

W ramach utrwalenia i powtórzenia nabytych umiejętności praktycznych proszę o samodzielne wykonanie dowolnych dwóch zadań egzaminacyjnych, które wykonane były na wcześniejszych zajęciach. 

Należy standardowo przygotować plan działania i ocenę organoleptyczną (w zeszycie). Proszę o wykonie zdjęć na poszczególnych etapach prac. Omówienie wykonanych zadań, obejrzenie zdjęć oraz sprawdzenie planów działania i oceny organolepycznej nastąpi po powrocie do szkoły. 

Pozdrawiam 

K.Brzozowska

Zadania dodane dla klasy ITŻ: 28.03.2020

Ze względu na brak możliwości pracy na zajęciach praktycznych proszę zrealizujcie samodzielnie tematy: 

1. Co to jest zmywalnia? 

2. Organizacja pracy w zmywalni.

Podręcznik A.Kmiołek Sporządzanie napojów i potraw. WSIP

Proszę wykonać zdanie domowe: Wymień elementy wyposażenia zmywalni. Omów organizacje pracy w zmywalni. 

Praca powinna zawierać tytuł, imię i nazwisko, klasę.

Do zadań domowych można wykorzystać również materiały z innych źródeł. Pracę należy przesłać do 9.04.2020 na

adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Pozdrawiam 

K.Brzozowska

Zadania dodane dla klasy III TŻ GR 1: 31.03.2020

Proszę przeczytać z podręcznika charakterystykę kuchni niskocholesterolowej i utrwal wiedzę. W wolnej chwili przygotuj danie z kuchni niskocholesterolowej. Pamiętaj o wykonaniu zdjęcia.

Zadania dodane dla klasy II TŻ GR 1: 31.03.2020

Proszę przeczytać z podręcznika wiadomości dotyczące ciasta drożdżowego. W wolnej chwili proszę upiec coś z asortymentu ciasta drożdżowego. Pamiętaj o wykonaniu zdjęcia.

Pozdrawiam

K.Brzozowska

Zadania dodane dla klasy I TŻ, II TŻ, III TŻ: 07.04.2020

Kochani! Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam i Waszym bliskim zdrowia i spokoju. Święta to okazja do pokazania talentów gastronomicznych. Doskonalcie nabyte umiejętności. Pamiętajcie - trening czyni mistrza. Przygotujcie same smakołyki  na świąteczny stół.

Przypominam o dokumentowaniu swojej pracy  (róbcie zdjęcia i przesyłajcie je adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. )

Najciekawsze zdjęcia potraw umieścimy na instagramie: RolnikGotuje

Pozdrawiam

K.Brzozowska

 


 

 


 Kochani!!

Święta Święta i po Świętach... Mam nadzieję że Wielkanoc upłynęła w spokojnej atmosferze. Wszystkie zdjęcia umieszczone na instagramie ROLNIKGOTUJE wywołały bardzo duże zainteresowanie (10008 wyświetleń w czasie Świąt).

Za wszystkie zdjęcia bardzo dziękuje.

Jeżeli macie ochotę na umieszczanie waszych kulinarnych osiągnięć w dalszym ciągu to bardzo proszę o przesyłanie ich na maila: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Pozdrawiam serdecznie Śmiech

K.Brzozowska


Zadania dodane dla klasy III TŻ : 15.04.2020

Klasa III TŻ zabiera się do pracy! Przypominam, że u Werci Białej są testy z egzaminu teoretycznego i zadania z egzaminu praktycznego.

Ćwiczymy! Ćwiczymy! Powodzenia Śmiech

Pozdrawiam serdecznie

K.Brzozowska

 


 

Zadania dodane dla klasy III TŻ GR1 : 24.04.2020

Przedmiot : Pracownia gastronomiczna

Podręcznik:  A. Kmiołek – „Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów” cz. II; wyd. WSiP

Tematyka (4): „Sporządzanie potraw w diecie niskokalorycznej (ubogoenergetycznej). Charakterystyka diety niskokalorycznej i wykonanie dań stosowanych w diecie niskokalorycznej.

Rozdział  6

Pytania kontrolne:

1. Scharakteryzuj dietę niskokaloryczną.

2. Scharakteryzuj potrawy w diecie niskokalorycznej.

Zadanie domowe: Przygotuj jedną potrawę z diety niskokalorycznej. Zrób zdjęcie i wyślij na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Plan działania zapisz w zeszycie.


 Zadania dodane dla klasy III TŻ GR1 : 24.04.2020

Przedmiot : Pracownia gastronomiczna

Podręcznik:  A. Kmiołek – „Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów” cz. II; wyd. WSiP

Tematyka (4): „Sporządzanie potraw w diecie wegetariańskiej. Charakterystyka diety wegetariańskiej i wykonanie dań stosowanych w diecie wegetariańskiej. 

Pytania kontrolne:

1. Scharakteryzuj dietę wegetariańskiej.

2. Scharakteryzuj potrawy w diecie wegetariańskiej.

Zadanie domowe: Przygotuj jedną potrawę z diety wegetariańskiej. Zrób zdjęcie i wyślij na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Plan działania zapisz w zeszycie.


 

   
© ALLROUNDER