Nasze praktyki zagraniczne 2018 - technicy żywienia i technicy agrobiznesu w Niemczech

Szczegóły
Poprawiono: środa, 12, grudzień 2018 07:40
Adam Hubicki
Odsłony: 390

Na przełomie sierpnia i września 2018 roku 36 uczniów naszej szkoły przebywało w Niemczech w południowej Hesji. Uczniowie z technikum agrobiznesu odbywali praktykę w 15 przedsiębiorstwach rolnych, gdzie nabyli umiejętności związane z uprawą roślin, hodowlą bydła, produkcją warzyw i nasion. W restauracjach hotelowych, położonych w pobliżu Darmstadt, uczyli się przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych. Praktykanci pracowali w dziesięciu przedsiębiorstwach hotelarsko-gastronomicznych, gdzie nabyli wiele umiejętności, między innymi takich, jak: przygotowanie śniadań, obsługa gości podczas śniadań, obsługa kelnerska gości, obsługa gości za barem, dekorowanie stołów, dekorowanie potraw, przygotowywanie nowych potraw według receptury niemieckiej, dobór zastawy stołowej, przygotowywania napojów ciepłych i drinków. W czasie wolnych weekendów uczniowie uczestniczyli w wycieczkach fakultatywnych do parku wodnego Miramar oraz do parku rozrywki w Haßloch.

Praktykanci powiększyli umiejętności porozumiewania się w językach obcych oraz nabyli kompetencje personalne i społeczne.

Koordynator Projektu
Adam Hubicki