Dni otwarte w pracowni żywienia 26.04.2017

Szczegóły

W dniu 26 kwietnia 2017 r. odbyły się w naszej szkole Dni Otwarte dla uczniów gimnazjów. Uczniowie klas żywienia prezentowali kierunki:

4 – letnie Technikum Żywienia i usług gastronomicznych

3 – letnią Szkołę Branżową I stopnia -  Kucharz i Cukiernik.

 

 Na świetlicy uczniowie pod opieką Pani Grażyny Serafin prezentowali „Kuchnię FIT” oraz dekoracyjne składanie serwetek. Przybyli goście mieli okazję spróbować przekąsek na krakersach z pastą twarogowo-ziołową, ciasteczek owsianych oraz świeżo przygotowanego soku jabłkowo-marchwiowego.  

 Uczniowie gimnazjum mieli również okazję sprawdzić swoje umiejętności z języka niemieckiego grając w grę – nadzór nad uczennicami biorącymi udział w tym konkursie sprawowała Pani Małgorzata Matłosz. Można było również skorzystać z usług wróżki i wylosować zawód, który będziemy wykonywać w przyszłości. W kawiarence uczniowie, pod opieką Pani Moniki Jagielskiej, prezentowali bezalkoholowe drinki i kawę z ekspresu ciśnieniowego.

  W pracowni gastronomicznej uczniowie, pod opieką Pani Katarzyny Brzozowskiej, prezentowali słodkie desery na bazie żelatyny – kolorowe i wspaniale udekorowane zachwycały wszystkich. Podano również świeże ciasto drożdżowe z polewą czekoladową. Prezentowane umiejętności uczniów technikum żywienia sprawiły duże wrażenie na gimnazjalistach. Wielu z nich wyrażało chęć kontynuowania nauki w naszym technikum.

  Nauczyciele przedmiotów zawodowych w technikum żywienia dziękują wszystkim uczniom biorącym udział w promowaniu naszego kierunku.

       GIMNAZJALISTO CZEKAMY NA CIEBIE

                                                                         
             BĘDZIE SMACZNIE, SŁODKO I KOLOROWO !!! 

 

Poniżej podaję przepis na zdrowe ciasteczka owsiane:

Składniki:

  •   100 g masła
  •   250 g płatków owsianych
  •   60 g cukru
  •   2 jajka
  •   łyżeczka proszku do pieczenia
  •   1 cukier waniliowy
  •   szczypta soli
  •   1/2 szkl. mąki
  •   ewentualnie: bakalie (orzechy, rodzynki), pokrojona w kostkę czekolada, cynamon, przyprawy (np. cynamon, przyprawa do piernika), kakao         

Sposób wykonania:

1. Płatki zrumienić na maśle na patelni- powinny być złote, nie przypalone.

2. Dodać cukier i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści.

3. Przełożyć do miski, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól plus ewentualnie dowolne dodatki, wymieszać.

4. Ciasteczka nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem. Piec 10-15 min. w 180oC.

 Płatki owsiane zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i oczyszcza organizm

Opracowała: Grażyna Serafin

   
© ALLROUNDER