Świąteczny czas

Szczegóły

   Święta za pasem. Na całą szkołę rozchodzą się wspaniałe zapachy z pracowni gastronomicznej. Klasy technikum żywienia, na zajęciach praktycznych z Panią Katarzyną Brzozowską, pieką świąteczne pierniczki. Prosty przepis i dużo zabawy. Uczniowie mają różne pomysły na zdobienie korzennych ciasteczek, co widać na załączonych obrazkach. Zachęcamy do wypróbowania przepisu. Wkrótce więcej świątecznych przepisów na stronie Kącika kulinarnego.

 

 

 

Świąteczne pierniczki

 

 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka miodu
  • pół kostki margaryny
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • łyżka kakao
  • cukier
  • przyprawa do piernika

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać; margarynę,  miód,  cukier rozpuścić i dodać do mąki. Wybić jajka,  sodę i proszek do pieczenia.  Wszystko zagnieść (jeżeli potrzeba, dodać mleka). Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 min. Z przygotowanego ciasta wałkujemy placek o grubości 2-3 mm. Foremkami wykrawamy różnego kształtu pierniczki, które pieczemy ok. 15 min w temp. 170-180o C. Studzimy,  przygotowujemy lukier z cukru pudru, wody lub soku z cytryny. Lukrem polewamy zimne pierniczki,  zdobimy.

 

   
© ALLROUNDER