Ogłoszenia

Panu dyrektorowi Jackowi Pietroszkowi oraz całej rodzinie szczere kondolencje z powodu śmierci matki, wraz z wyrazami żalu i współczucia, składają grono pedagogiczne i pracownicy Zespołu Szkół Rolniczych w Namysłowie

   

Leśne runo

Szczegóły

 

Na piątkowych zajęciach piekliśmy ciasto ze szpinakiem. Sam wypiek mało że zdrowy to jeszcze smaczny i bajecznie zielony.  Nam się udał bez problemu, Wy również spróbujcie! Polecamy-  klasa II TŻ

 

 

 

Składniki:

450 g drobnego, mrożonego szpinaku 

1 i 1/3 szklanki cukru

3 jajka

1 i 1/3 szklanki oleju

2 szklanki mąki krupczatki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

300 ml. śmietanki 30 % / 36%

2 śmietan-fixy

cukier waniliowy

plus 3 łyżki stołowe cukru pudru

Pestki granatu do przyozdobienia lub owoce leśne do dekoracji…lub marcepanowe grzybki, żelkowe robaczki

 

Wykonanie:

Szpinak należy rozmrozić i odsączyć z wody na sitku i zblendować na gładką masę.

Oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, zmniejszyć obroty i kolejno dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce stołowej oleju, dalej na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i szpinak.

Całość powinna być dokładnie wymieszana. 

Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę na 180 stopni.

Tortownicę wyłożyć pergaminem, boki wysmarować masłem. 

Ciasto wlać do formy i piec przez 1 godzinę, do tzw. "suchego patyczka."

Po przestudzeniu ściąć nożem górkę z wierzchu ciasta i pokruszyć.

Ubić śmietanę dodając pod koniec wymieszany śmietan-fixy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. 

Na ciasto wyłożyć krem, następnie posypać okruszkami. 

Przyozdobić pestkami granatu lub owocami leśnymi lub innymi ozdobami jak ww.

 

 

   
© ALLROUNDER