Program Leonardo da Vinci, Erasmus+


     

Witaj na stronie opisującej praktyki zagraniczne realizowane w ramach
projektów Leonardo  a Vinci a obecnie w ramach projektu Erasmus+. 

 
                 

 

Aktualne artykuły z praktyk zagranicznych 2017

znajdziesz w zakładce Aktualności

Widzieliśmy Afrykę – zwiedzamy Gibraltar

Szczegóły

Pozdrowienia z praktyki w Maladze – pracujemy, plażujemy i zwiedzamy.

  

 W sobotę w ramach programu kulturowego pojechaliśmy na Gibraltar – brytyjskie terytorium zamorskie na południowym wybrzeżu Półwyspu Iberyjskiego, u wyjścia Morza Śródziemnego na Ocean Atlantycki. Pogoda była piękna więc widzieliśmy w oddali marokańskie wybrzeże Afryki. W trakcie wycieczki podziwialiśmy przepiękne widoki i zwiedzieliśmy krasową jaskinię Św. Michała z niesamowitymi stalagmitami i stalaktytami.

 Jednak największą atrakcją były Magoty gibraltarskie, które żyją na wolności i przechadzają się swobodnie wśród turystów.

POZDROWIENIA ZE SŁONECZNEJ STOLICY COSTA DEL SOL

 

  W czasie wolnym przechadzaliśmy się malowniczymi uliczkami magicznego miasteczka Gibraltar. Wycieczka była bardzo udana; wróciliśmy do Malagi pełni niesamowitych wrażeń.

 

Ewelina Gwiazda i Grażyna Serafin

Praktyka w Maladze – pracujemy i wypoczywamy

Szczegóły

   To już tydzień jak jesteśmy na praktyce w Maladze. Hiszpanie są bardzo przyjaźni. W rodzinach hiszpańskich uczniowie czują się świetnie, a w pracy nie mają problemów z porozumiewaniem się. Praktykanci uczą się wielu nowych rzeczy – w zakładach gastronomicznych przygotowują hiszpańskie potrawy; w przepięknym parku dbają o roślinność śródziemnomorską.

   Mile spędzamy również wolny czas. W sobotę płynęliśmy katamaranem popijając bezalkoholowe Mojito. Życie jest piękne zwłaszcza w słonecznej Maladze.

 POZDROWIENIA ZE SŁONECZNEGO WYBRZEŻA COSTA DEL SOL 

 

Opracowały: Ewelina Gwiazda i Grażyna Serafin

Kolejny milion przyznany szkole w konkursie na projekty programu Erasmus+

Szczegóły

Narodowa Agencja Programu Erasmus+ ogłosiła wyniki konkursu wniosków złożonych w ramach akcji 1– Mobilność uczniów i kadry w ramach sektora Kształcenie i Szkolenie zawodowe w programie Erasmus+ w roku 2017.

Wniosek naszej szkoły, dotyczący projektu „Development of vocational skills during training abroad”, został zatwierdzony do realizacji na pierwszym miejscu pod względem wielkości budżetu, wynoszącym ponad 271 000 euro. Na konkurs złożono 833 wnioski, spośród których tylko 217 zostało zatwierdzonych do realizacji.

W ramach wygranego projektu w przyszłym roku szkolnym na miesięczne praktyki zagraniczne do Anglii, Włoch, Niemiec i Hiszpanii wyjedzie prawie stu uczniów.

          Koordynator projektu  Adam Hubicki

Praktyki w Hiszpanii i w Wielkiej Brytanii rozpoczęte!

Szczegóły

    W sobotę 29 kwietnia  47 uczniów naszej szkoły wyjechało na miesięczne praktyki zawodowe do Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. W Maladze praktyczną naukę zawodu rozpoczęła młodzież ucząca się zawodów: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik architektury krajobrazu. Druga grupa, składająca się z uczniów technikum informatycznego oraz fototechnika  udała się do Plymouth.

   Oprócz zdobywania nowych umiejętności zawodowych uczniowie poznają też  zabytki i kulturę regionów, w których przebywają. Ważnym elementem pobytu jest również zwiększenie kompetencji posługiwania się językiem obcym.    Opiekę nad uczniami sprawują nauczyciele szkoły. Kształcenie za granicą jest realizowane w ramach projektu w programie europejskim Erasmus+.

 

                                                                                                Koordynator projektu Adam Hubicki

Estamos en Málaga

Szczegóły

   

   Klasa III Ż i dwóch uczniów z klasy III TK rozpoczyna praktykę w hiszpańskiej Máladze. Uczniowie technikum żywienia będą pracowali w restauracjach, a chłopcy z technikum krajobrazu będą upiększali tereny zielone w parkach. Wczoraj Málaga powitała nas deszczową pogodą, ale dzisiaj było pięknie i słonecznie. Korzystaliśmy z uroków nadmorskiej plaży i pięknego centrum Málagi. Opiekunkami młodzieży są Pani Ewelina Gwiazda i Pani Grażyna Serafin.

POZDRAWIAMY ZE SŁONECZNEJ MALAGI

 

Opracowały: G. Serafin i E. Gwiazda

 

Delegacja Heskiego Związku Regionalbauernverband Starkenburg i banku Die Kreissparkasse Groß-Gerau

Szczegóły

   W lutym 2017 roku nasza szkoła gościła przedstawicieli Heskiego Związku Rolników Starkenburg i banku Die Kreissparkasse z Groß-Gerau. Było to kolejne spotkanie związane z obchodami 10-lecia współpracy z partnerami z Niemiec w zakresie organizowania praktyk zawodowych uczniów naszej szkoły w Hesji.

   Regionalny Związek Rolników „Starkenburg“ działa od 2004 roku i powstał z połączenia działających dotychczas powiatowych związków rolników z 5-ciu powiatów: Bergstraße, Darmstadt-Dieburg, Groß-Gerau, Odenwald i Offenbach. Zrzesza ponad 3900 rolników, którzy oprócz produkcji roślinnej i zwierzęcej zajmują się produkcją warzyw i owoców, a także winorośli. Wśród członków związku byli: największy producent truskawki (ponad 80 ha) i szparagów (ponad 100 ha) oraz właściciel gospodarstwa nasiennego, który na 600 hektarach produkuje materiał siewny zbóż, u któtych uczniowie z technikum agrobiznesu odbywają praktyki zawodowe.

Czytaj więcej: Delegacja Heskiego Związku Regionalbauernverband Starkenburg i banku Die Kreissparkasse Groß-Gerau

Europassy rozdane ! (2)

Szczegóły

                8 grudnia 2016 r. w naszej szkole odbyła się konferencja podsumowująca praktyki zagraniczne zrealizowane w bieżącym roku połączona z rozdaniem uczestnikom projektu  dokumentów Europass Mobilność. Tytuł konferencji „Rozwój umiejętności i kompetencji podczas kształcenia za granicą” nawiązywał do rezultatów osiąganych przez uczniów podczas praktyk. Termin  konferencji zbiegł się z nową inicjatywą Komisji Europejskiej: Europejskim Tydzień Umiejętności zawodowych (European Vocational Skills Week), w związku z którym we wszystkich państwach członkowskich odbyło się ponad 750 imprez.

 

Czytaj więcej: Europassy rozdane ! (2)

Dlaczego warto jechać na praktykę zagraniczną - moje refleksje po praktyce w Hesji

Szczegóły

Nazywam się Marek Biegański, uczęszczam do IV klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Na przełomie sierpnia i września tego roku odbyłem miesięczną praktykę w Niemczech w Południowej Hesji.

Na początku nie wiedziałem czy w ogóle jechać. Myślałem wtedy, że z jednej strony jest to świetna przygoda, można poznać nowe miejsca, ludzi, kulturę, ale z drugiej strony były obawy: czy na pewno dam sobie radę, czy nie będę miał problemu z barierą językową. Ale postanowiłem podjąć wyzwanie. Wiedziałem, że jak nie pojadę, to będę żałował tej decyzji.

Po przyjeździe do miejsca odbywania praktyk przeżywałem na początku paraliż językowy. Nie potrafiłem się odnaleźć w nowym miejscu, gdzie nie słychać  ojczystego języka. Na szczęście z każdym kolejnym dniem było coraz lepiej. Zdziwiłem się, że wcale nie potrzeba znać perfekcyjnie języka - wystarczą podstawy, a resztę można zawsze pokazać. W połowie drugiego tygodnia zauważyłem, że coraz sprawniej posługuję się językiem niemieckim.

Mój szef, jak i cała „załoga” restauracji hotelowej - gdzie odbywałem praktykę - byli dla mnie bardzo przychylni i życzliwi. Czułem się jak w rodzinie, tylko mówiącej w innym języku. Gdy cały stres minął, praktyka stała się samą przyjemnością. Współpracownicy byli bardzo pomocni, wiele tłumaczyli, a że widzieli, że radzę sobie lepiej każdym dniem, pozwalali przygotowywać mi coraz bardziej skomplikowane dania. Zyskałem nawet ich zaufanie do tego stopnia, że byłem odpowiedzialny za zamknięcie restauracji. Oczywiście nic nie było przymusowe.

Oprócz samej pracy w restauracji uczestniczyłem także w wycieczkach. Były one potrzebną „odskocznią” od pracy oraz możliwością do spotkania się z resztą grupy i wymienienia się doświadczeniem. Najlepiej wspominam pobyt w parku wodnym Miramar. Ogromny obszar i wybór kąpielisk - od tradycyjnych basenów, przez symulację fal, prądów wodnych do zjeżdżalń różnego rodzaju: zwykłe, z możliwością zjeżdżania ze specjalną oponą oraz zjeżdżalnia, z której spadało się kilka metrów w dół w pionowej rurze.

Przed praktykami odczuwałem strach i niepokój, co mnie tam spotka, natomiast pod koniec praktyk nie chciałem wyjeżdżać z restauracji i rozstawać się z ludźmi, którzy wiele mnie nauczyli. Od szefa dostałem propozycję powrotu po skończeniu szkoły.

Cieszę się, że zdecydowałem się pojechać na praktykę i z pewnością taką decyzję podjąłbym jeszcze raz.

Czytaj więcej: Dlaczego warto jechać na praktykę zagraniczną - moje refleksje po praktyce w Hesji

Praktyka uczniów technikum żywienia w Hesji 2016

Szczegóły

Na przełomie sierpnia i września 2016 roku 19 uczniów naszej szkoły z technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycielek Iwony Olszok i Joanny Byrki przebywało w Niemczech na 4-tygodniowej praktyce zawodowej w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+.

Uczniowie pracowali w dziesięciu przedsiębiorstwach gastronomicznych i hotelarskich położonych w południowej Hesji w Darmstadt i w innych miejscowościach w promieniu kilkudziesięciu kilometrów. Praktykanci mieszkali w miejscu pracy lub w bliskiej odległości. Uczniowie pracowali w kuchni restauracyjnej oraz przy obsłudze gości na sali konsumpcyjnej lub w pokojach hotelowych. Nabyli wiele umiejętności, między innymi takich, jak: przygotowanie śniadań,  obsługa gości podczas śniadań, obsługa  kelnerska gości,  obsługa gości za barem,  dekorowanie stołów,  dekorowanie potraw,  przygotowywanie nowych potraw według receptury niemieckiej,  dobór zastawy stołowej, przygotowywania napojów ciepłych i drinków,  przygotowywanie sałatek i deserów, sporządzanie dipów i  dresingów,  serwowanie potraw, polerowanie szkła, zastawy stołowej i sztućców, obsługa urządzeń kuchennych, przygotowywanie pokoi hotelowych. Oprócz nabytych umiejętności zawodowych uczestnicy praktyki doskonalili komunikacje w języku niemieckim i angielskim oraz zwiększyli swoje kompetencje w zakresie pracy w grupie, pewności siebie, odpowiedzialności i samodzielności.

W weekendy uczniowie uczestniczyli w wycieczkach do parku wodnego Miramar oraz do parku rozrywki w Hassloch, zwiedzili także katedrę w Spayer. Wyjątkowym wydarzeniem była wycieczka uczniów do Parlamentu Europejskiego w Strasburgu oraz spotkanie z  europosłem  Kazimierzem Michałem Ujazdowskim. Została ona zorganizowana i sfinansowana przez Petera Georgeana – dyrektora Regionalnego Związku Rolników Starkenburg z okazji jubileuszu 10-letniej współpracy ze szkołą.

 Nasi uczniowie zostali wysoko ocenieni przez restauratorów niemieckich. Oprócz licznych  pochwał wielu praktykantów otrzymało propozycje pracy, z których zamierzają skorzystać po ukończeniu szkoły, a zawarte znajomości mogą procentować w przyszłym życiu zawodowym.

Wszystkie koszt związane z podróżą i pobytem uczniów zostały sfinansowane z projektu realizowanego w programie Erasmus+.

 

 

 

 

Praktyka uczniów technikum żywienia w Hesji 2016.

Szczegóły

Na przełomie sierpnia i września 2016 roku 19 uczniów naszej szkoły z technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycielek Iwony Olszok i Joanny Byrki przebywało w Niemczech na 4-tygodniowej praktyce zawodowej w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+.

Uczniowie pracowali w dziesięciu przedsiębiorstwach gastronomicznych i hotelarskich położonych w południowej Hesji w Darmstadt i w innych miejscowościach w promieniu kilkudziesięciu kilometrów. Praktykanci mieszkali w miejscu pracy lub w bliskiej odległości. Uczniowie pracowali w kuchni restauracyjnej oraz przy obsłudze gości na sali konsumpcyjnej lub w pokojach hotelowych. Nabyli wiele umiejętności, między innymi takich, jak: przygotowanie śniadań,  obsługa gości podczas śniadań, obsługa  kelnerska gości,  obsługa gości za barem,  dekorowanie stołów,  dekorowanie potraw,  przygotowywanie nowych potraw według receptury niemieckiej,  dobór zastawy stołowej, przygotowywania napojów ciepłych i drinków,  przygotowywanie sałatek i deserów, sporządzanie dipów i  dresingów,  serwowanie potraw, polerowanie szkła, zastawy stołowej i sztućców, obsługa urządzeń kuchennych, przygotowywanie pokoi hotelowych. Oprócz nabytych umiejętności zawodowych uczestnicy praktyki doskonalili komunikacje w języku niemieckim i angielskim oraz zwiększyli swoje kompetencje w zakresie pracy w grupie, pewności siebie, odpowiedzialności i samodzielności.

W weekendy uczniowie uczestniczyli w wycieczkach do parku wodnego Miramar oraz do parku rozrywki w Hassloch, zwiedzili także katedrę w Spayer. Wyjątkowym wydarzeniem była wycieczka uczniów do Parlamentu Europejskiego w Strasburgu oraz spotkanie z  europosłem  Kazimierzem Michałem Ujazdowskim. Została ona zorganizowana i sfinansowana przez Petera Georgeana – dyrektora Regionalnego Związku Rolników Starkenburg z okazji jubileuszu 10-letniej współpracy ze szkołą.

 Nasi uczniowie zostali wysoko ocenieni przez restauratorów niemieckich. Oprócz licznych  pochwał wielu praktykantów otrzymało propozycje pracy, z których zamierzają skorzystać po ukończeniu szkoły, a zawarte znajomości mogą procentować w przyszłym życiu zawodowym.

Wszystkie koszt związane z podróżą i pobytem uczniów zostały sfinansowane z projektu realizowanego w programie Erasmus+.

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER