Praktyka techników obsługi turystycznej, hotelarstwa i żywienia we Włoszech 2017

Szczegóły
Poprawiono: środa, 27, wrzesień 2017 20:23
Adam Hubicki
Odsłony: 1154

Na przełomie  maja i czerwca 2017 roku  31 uczniów naszej szkoły z technikum obsługi turystycznej, technikum hotelarstwa i technikum żywienia i usług gastronomicznych przebywało w Rimini na 4-tygodniowej praktyce zawodowej.

 

Uczniowie pracowali w biurach podróży, w hotelach i w restauracjach, gdzie zajmowali się przygotowaniem imprez turystycznych, obsługa turystów i gości hotelowych oraz sporządzaniem posiłków. Praktykanci nabyli umiejętności w zakresie planowania imprez turystycznych, nawiązywania współpracy z innymi biurami turystycznymi, obsługi turystów w obiekcie hotelarskim, przygotowania pokoju dla turysty, przyrządzania posiłków oraz obsługi klienta na recepcji i w restauracji. Uczniowie pracujący w kuchni nabyli umiejętności sporządzania typowych włoskich potraw oraz dań złożonych z owoców morza. Młodzież pracująca w housekeepingu nauczyła się utrzymania pokoi w czystości i porządku oraz obsługi gości.

Oprócz nabytych umiejętności zawodowych uczestnicy praktyki we Włoszech rozwinęli  umiejętności porozumiewania się po angielsku i włosku oraz zwiększyli swoje kompetencje w zakresie pracy w grupie, pewności siebie, odpowiedzialności i samodzielności.

Młodzież uczestniczyła w wycieczkach do Wenecji i San Marino oraz korzystała z atrakcji turystycznych Rimini.

Wszystkie koszt związane z podróżą i pobytem uczniów zostały sfinansowane z projektu realizowanego w programie Erasmus+.

                                                                                                Koordynator projektu Adam Hubicki