Start
Życzenia Świąteczne 2019
- Szczegóły
- Poprawiono: niedziela, 08, grudzień 2019 17:20
- Administrator
- Odsłony: 25
Dwie zawodniczki i dwa medale
- Szczegóły
- Poprawiono: poniedziałek, 02, grudzień 2019 18:10
- Jacek Pietroszek
- Odsłony: 42
W dniach 30.11-01.12.2019 w miejscowości Boguszów - Gorce k. Wałbrzycha na Dolnym Śląsku rozegrany został bardzo silnie osadzony 14 Międzynarodowy Turniej w zapasach kobiet „HEROS LADY OPEN". Od wielu lat zmagania dziewcząt podczas tej imprezy z udziałem kilkunastu reprezentacji uważane są za jedne z większych w Europie. W tegorocznej edycji tych prestiżowych zawodów wzięło udział 366 zawodniczek z 15 krajów, w tym dwie przedstawicielki „Orła” Namysłów.
W grupie seniorek w olimpijskim limicie do 53 kg wystąpiła Alicja Czyżowicz, która wywalczyła srebrny medal. Ala jedynej porażki na punkty 2-3 po bardzo dobrej walce doznała w pojedynku finałowym z utytułowaną olimpijką z Riode Janeiro Katarzyną Krawczyk. Druga z namysłowianek Aleksandra Witoś także po bardzo dobrych i zaciętych walkach zajęła wysokie trzecie miejsce w licznej (33 uczestniczki) kat. wag. do 57 kg kadetek. Po zawodach Ala i Ola zostały w Boguszowie - Gorcach wraz z trenerem Marcinem Marcinkiewiczem na tygodniowym zgrupowaniu międzynarodowym. Wielkie gratulacje oraz powodzenia i wytrwałości w pracy treningowej!
Spacer z książką po Namysłowie
- Szczegóły
- Poprawiono: wtorek, 26, listopad 2019 17:02
- Beata Mazepka
- Odsłony: 49
Uczniowie klasy II TH wybrali się na spacer (z książkami w dłoniach) do Biblioteki Publicznej w Namysłowie. Po zwiedzeniu nowo wyremontowanych pomieszczeń uczniowie spędzili miłe chwile na czytaniu swoich ulubionych książek w sali konferencyjnej. Następnie przespacerowali się (również z ulubionymi książkami w rękach) do Izby Regionalnej, gdzie można było obejrzeć nie tylko ciekawe eksponaty związane z ziemią namysłowską ale również obejrzeć wystawę „Niepodległość- granice powiatu”. Przy okazji, spacerując po Namysłowie, uczniowie reklamowali swoje ulubione ksiązki.
Beata Mazepka
Laureaci VII Szkolnego Konkursu o Niepodległej
- Szczegóły
- Poprawiono: środa, 20, listopad 2019 10:55
- Tomasz Soja
- Odsłony: 39
13 listopada 2019 roku odbył się po raz kolejny Szkolny Konkurs Wiedzy o Niepodległej, zorganizowany tym razem przy pomocy klasy I Technikum Reklamy. Pytania dotyczyły zagadnień związanych z ziemiamipolskimi z lat 1772 – 1922, zarówno z zakresu historii jak i literatury, sztuki i geografii. Szeroki wachlarz zagadnień spowodował, że w konkursie pojawiły się nie tylko pytania o rozbiory Rzeczpospolitej, okres napoleoński, powstania narodowe czy czasy I wojny światowej ale także o postaciepisarzy , malarzy czy rzeźbiarzy, którzy swoją twórczością nawiązywali do wydarzeń XIX i początku XX wieku. Nie zabrakło też pytań związanych z Ziemią Namysłowską – której część (Ziemia Rychtalska) - po odzyskaniu niepodległości wróciła do Polski już w 1920 roku zaś w części miejscowości na wschodzie dzisiejszego powiatu odbył się słynny plebiscyt z 20 marca 1921 roku, poprzedzający III powstanie śląskie.
W tegorocznych zmaganiach uczestniczyła rekordowa liczba uczestników –19 zespołów klasowych (57 uczestników). Po dwugodzinnych zmaganiach jury w składzie: Andrzej Michta i Tomasz Soja wyłoniło zwycięzców:
I m. kl. III TI „a” – Wiktoria Dąbek, Agata Franczyk, Kinga Pietrzykowska
II m. kl. IV TŻ - Zuzanna Boszkiewicz, Natalia Dyczyńska, Kordian Lesner
III m. kl. IV TI – Adam Jędros, Marek Marynowski, Błażej Stencel.
Konkurs przygotował Tomasz Soja z klasą I TR. Dziękujemy za liczne uczestnictwo i zapraszamy do udziału w przyszłym roku.
VI Międzynarodowy Memoriał Witka i Patryka!
- Szczegóły
- Poprawiono: poniedziałek, 18, listopad 2019 19:46
- Administrator
- Odsłony: 44
W dniach 15-17 listopada 2019 roku w sali „Orła”
w Namysłowie odbył się VI Międzynarodowy
Memoriał imienia Witka Prociaka i Patryka Żymańczyka
w zapasach w stylu wolnym i w zapasach
kobiet pod patronatem honorowym
Burmistrza Namysłowa Bartłomieja Stawiarskiego.
Organizatorem imprezy był
Ludowy Klub Sportowy „Orzeł” Namysłów.
Odkrywka glebowa, czyli przekrój pionowy gleby z firmą PROCAM
- Szczegóły
- Poprawiono: poniedziałek, 18, listopad 2019 19:40
- Andrzej Sobaszek
- Odsłony: 59
7 listopada 2019 r. uczniowie II klasy technikum agrobiznesu wykonali odkrywkę glebową w ramach zajęć praktycznych z produkcji roślinnej. Uczniowie badali profil glebowy, określali miąższość i strukturę gleby na szkolnym polu. Oceniali również typ gleby na podstawie budowy profilu i skały macierzystej. Zajęcia przeprowadzili pracownicy firmy Procam-pani Łucja Stec oraz Aleksander Kasiniak - doradcy handlowi.
Cieszy nas, że nasi uczniowie mogą korzystać z doświadczenia i wiedzy ludzi, którzy działają w branży rolniczej od wielu lat i chętnie się dzielą swoją wiedzą. Zajęcia terenowe wzbogaciły uczniów o wiedzę z gleboznawstwa, którą mogą wykorzystać w sposób praktyczny. Dzięki czemu uczniowie uzyskali wiele ciekawych informacji i odpowiedzi np. na jaką głębokość można wykonać orkę, jak wygląda podeszwa płużna, co to jest próchnica i jak się tworzy.
Andrzej Sobaszek
Dziś 101 rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę
- Szczegóły
- Poprawiono: poniedziałek, 11, listopad 2019 09:35
- Administrator
- Odsłony: 41
Stypendystka Prezesa Rady Ministrów
- Szczegóły
- Poprawiono: niedziela, 10, listopad 2019 16:52
- Dariusz Świątek
- Odsłony: 50
Dnia 30.10.2019 r. w Państwowej Szkole Muzycznej I i II stopnia im. Fryderyka Chopina w Opolu odbyła się uroczysta Gala wręczenia stypendiów Prezesa Rady Ministrów dla ponad 90 wyróżniających się uczniów z Opolszczyzny. Wśród nagrodzonych znalazła się nasza uczennica z klasy III TI a - Agata Franczyk.
Uroczystość poprzedził występ artystyczny młodzieży z w/w szkoły muzycznej oraz uczniów z Zespołu Szkół Budowlanych w Opolu. W części oficjalnej odbyły się przemówienia m.in. Wojewody Opolskiego oraz Opolskiego Kuratora Oświaty. Agata otrzymała stypendium PRM z rąk Wojewody Opolskiego – Adriana Czubaka oraz Opolskiego Kuratora Oświaty – Michała Sieka i znalazła się w wyjątkowym gronie uczniów o wybitnych wynikach w nauce. Po zakończonej uroczystości stypendyści, opiekunowie oraz dyrektorzy szkół zostali zaproszeni na poczęstunek. Była to okazja to wspólnego zapoznania się, towarzyskich rozmów, wymiany kontaktów oraz do lepszego poznania się między szkołami. Po zakończonym posiłku wszyscy zaproszeni goście udali się w drogę powrotną do swoich placówek oświatowych i domów.
Dyrekcja ZSR w Namysłowie, grono pedagogiczne oraz wychowawca jeszcze raz gratulują Agacie zdobycia stypendium i dziękują za promowanie naszej placówki na terenie województwa i kraju.
Nasze praktyki zagraniczne w 2019
- Szczegóły
- Poprawiono: poniedziałek, 04, listopad 2019 20:20
- Adam Hubicki
- Odsłony: 173
W maju i czerwcu oraz sierpniu i wrześniu 2019 roku 90 uczniów naszej szkoły odbywało za granicą praktyki zawodowe w ramach projektu pod tytułem: „Development of knowledge and vocational skills during training abroad ”, realizowanego w programie Unii Europejskiej Erasmus +.
W Wielkiej Brytanii, w Plymouth uczyli się zawodu uczniowie technikum informatycznego i technikum organizacji reklamy. Przyszli informatycy nabyli i rozwinęli umiejętności związane ze swoją przyszłą profesją w zakresie montażu i naprawy komputerów, montowania i rozbudowy lokalnej sieci komputerowej, tworzenia baz danych i stron internetowych, instalowania systemów operacyjnych i oprogramowania oraz administrowania siecią komputerową. Uczniowie technikum organizacji reklamy nauczyli się projektowania i wykonywania produktów reklamowych, takich jak wizytówka, logo, slogan, broszura, baner oraz zasad dotyczących marketingu własnej firmy. W wolnym czasie uczniowie zwiedzali Plymouth i uczestniczyli w wycieczkach do Mount Batten, Exeter i Looe.
18 uczniów technikum żywienia odbyło 4-tygodniową praktykę zawodową w południowej Hiszpanii w Maladze. Młodzież pracowała w restauracjach i barach, gdzie nauczyła się wykonywać różne potrawy, w tym dania kuchni hiszpańskiej, sałatki, makarony i paelle. Podczas pobytu w Hiszpanii uczniowie zwiedzili piękną Malagę z katedrą i muzeum Picassa, płynęli katamaranem oraz uczestniczyli w wycieczce do Rondy i na Gibraltar, gdzie zobaczyli jaskinię Św. Michała i podziwiali żyjące na wolności magoty gibraltarskie.
Uczennice technikum obsługi turystycznej przebywały we Włoszech, w położonym nad Adriatykiem Rimini, mieście znanym z wysoko rozwiniętej sieci hoteli oraz biur turystycznych. Młodzież pracowała w znanych hotelach, jak: Touring, Rainbow, Eurhotel czy Waldorf. Praktykanci zdobyli tam wiedzę i umiejętności w zakresie obsługi turystów i gości hotelowych. Pobyt w Rimini połączony był ze zwiedzaniem ciekawych i znanych miast: Wenecji i San Marino.
Na przełomie sierpnia i września 6 uczniów z technikum agrobiznesu i 10 z tech. architektury krajobrazu odbywało praktykę w Niemczech, w południowej Hesji. Uczniowie z agrobiznesu pracując w przedsiębiorstwach i gospodarstwach rolnych nauczyli się uprawy i zbioru warzyw, produkcji materiału siewnego, obsługi deszczowni, zabiegów związanych z hodowlą krów. Młodzież z architektury była zatrudniona w 6 przedsiębiorstwach, w których nabyła umiejętności związane z obsługą terenów zielonych oraz zakładaniem i pielęgnacją ogrodów: sadzeniem, przecinaniem i formowaniem drzew i krzewów, zakładaniem rabat, budowaniem ścieżek brukowych i ogrodowych, koszeniem, montażem instalacji nawadniających. Praktykanci uczestniczyli w wycieczkach na targi ogrodnicze Bundesgartenschau BUGA w Heilbronn w Badenii-Wirtembergii oraz do Frankfurtu nad Menem.
Oprócz umiejętności zawodowych praktykanci doskonalili porozumiewanie się w językach obcych oraz nabyli kompetencje personalne i społeczne.
Koordynator Projektu Adam Hubicki
VIII Kulinarny Rajd Mistrzów
- Szczegóły
- Poprawiono: wtorek, 29, październik 2019 18:10
- Grażyna Serafin
- Odsłony: 55
W dniu 25 października br.uczniowie klas technikum żywienia wraz z opiekunami, uczestniczyli w VIII Wrocławskim Kulinarnym Rajdzie Mistrzów. Impreza odbyła się we wrocławskim hotelu Haston już po raz ósmy. Organizatorem wydarzenia był Haston City Hotel przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni. Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy byli: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, TheofilisVafidis, Wojciech Harapkiewicz, Michał Chrapowicz oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.
W konkursie brali udział uczniowie dolnośląskich szkół gastronomicznych. Nasza grupa była w charakterze obserwatorów. Oprócz konkursu można było zobaczyć ciekawe prezentacje firm związanych z przemysłem gastronomicznym; dokonać degustacji kawy, herbaty i wyrobów spożywczych.. Była okazja, żeby zrobić sobie zdjęcia ze znanymi mistrzami kuchni. Młodzież mogła uczestniczyć w prelekcjach dotyczących technik parzenia i podawania herbaty oraz w wykładzie na temat wina.
Wycieczka była bardzo udana i dostarczyła wiele niezapomnianych wrażeń.